Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Tovább emelkedett a Freddy trópusi vihar áldozatainak száma

Tovább nőtt a Freddy trópusi vihar áldozatainak száma Afrika déli részén, immár meghaladta a négyszázat.

Lazarus Chakwera malawi elnök, aki a katasztrófa sújtotta övezetbe utazott, csütörtökön Blantyre-ben közölte, hogy a halálos áldozatok száma az országban az előző napi 225-ről 326-ra nőtt, míg a fedél nélkül maradtak száma több mint kétszeresére emelkedett és elérte a 183 159-et.

Kapcsolódó tartalom

Az államfő látogatást tett csütörtökön az Erzsébet királynő kórházban és együtt imádkozott a katasztrófa sérültjeivel. A viharban a legfrissebb adatok szerint legalább hétszázan sérültek meg Malawiban.

A szélvihar, amely február vége óta kétszer csapott le a térségre, 73 embert ölt meg Mozambikban és 17-et Madagaszkáron.

A ciklon Ausztrália északi partvidékének közelében keletkezett, és február 21-én elérte Madagaszkárt, majd pár nap múlva lecsapott Mozambikra és Zimbabwére. A heves esők mindkét országban áradásokat okoztak. A Freddy ezután a partvidéktől nem messze egy kört írt le, és a melegebb vizek felett nagy mennyiségű párát szívott fel, így jelentősen megerősödve tért vissza és csapott le újra Madagaszkárra, majd szombaton ismét elérte Mozambikot.

A vihar csütörtökre eloszlott, de heves esőzések várhatók a következő napokban Malawi egyes részein, amelyek várhatóan árvizeket okoznak – írta a természeti erőforrások és a klímaváltozás minisztériuma közleményében.

Kapcsolódó tartalom

Mozambikban héhány falu teljesen el van zárva a külvilágtól, amióta a vihar szombaton másodszor is lecsapott az országra.

Hajókat és más eszközöket mozgósítottunk az emberek felkutatására és mentésére. Nagyon sok település van víz alatt” – mondta Paulo Tomas, a mozambiki katasztrófavédelem szóvivője.

A Freddy az egyik leghosszabb ideig tartó és legpusztítóbb trópusi vihar Afrika déli részén az elmúlt években.

Ajánljuk még