Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Örményország népirtástól tart az enklávéban, az ENSZ-hez fordul

Örményország az ENSZ-hez fordul, hogy megelőzzön egy, az örményeket fenyegető „népirtást” Hegyi-Karabahban – közölte Nikol Pasinján örmény miniszterelnök csütörtökön egy kormányülésen.

A kormányfő ezen felül azzal vádolta meg az orosz békefenntartókat, hogy nem tesznek eleget a feladatuknak.

Kapcsolódó tartalom

Jereván állítása szerint Azerbajdzsán hetek óta lezárva tartja az Örményországot a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődő Hegyi-Karabahhal összekötő egyetlen útvonalat, humanitárius válságot idézve elő. Baku elutasítja a vádakat.

Az azeri politikai és katonai vezetők etnikai tisztogatásra és népirtásra készülnek Hegyi-Karabah népe ellen” – jelentette ki Pasinján.

Az orosz békefenntartó katonák a karabahi lakosság biztonságának a szavatolói, és nem képesek ezt biztosítani, nekik is az ENSZ Biztonsági Tanácsához kell fordulniuk a népirtás megelőzése érdekében” – vélte az örmény kormányfő.

Pasinján utasította Ararat Mizoján örmény külügyminisztert, hogy kezdeményezzen nemzetközi eljárásokat – egyebek mellett a világszervezetben – a népirtás elkerülése érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Ararat Mirzojánt megbíztam, hogy kezdjen tárgyalásokat az ENSZ menekültügyi főbiztosával (Filippo Grandival) az örmények visszatéréséről az Azerbajdzsán által elfoglalt karabahi területekre és a szomszédos térségekbe – mondta a miniszterelnök.

Oroszország később közölte, hogy a békefenntartói mindent tőlük telhetőt megtesznek a helyzet stabilizálása érdekében. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Moszkva diplomáciai úton próbálja oldani a feszültséget.

Ajánljuk még