Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Nyugdíjreform: zavargások Franciaországban Macron kormányának váratlan lépése után

| Szerző: hirado.hu
Feszült hangulatú tömegtüntetés kezdődött Párizsban és több franciaországi nagyvárosban csütörtökön, azt követően, hogy a Emmanuel Macron kormánya a francia alkotmány 49.3-as cikke alapján egyoldalúan kihirdette a vitatott nyugdíjreform elfogadását. A főként fiatalokból álló tömeg a párizsi Concorde téren kordonokat bontott, több helyen tüzeket gyújtott, útakadályt épített. A rendőrség később a teret kiürítette, a tüntetést feloszlatta. Más nagyvárosokban is összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel.

 

Fiatalok tömegei vonultak az utcára és spontán tömegtüntetés kezdődött a francia fővárosban és országszerte, több nagyvárosban is azután, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök kormánya, élve az alkotmány 49.3-as cikke által biztosított lehetőséggel,

parlamenti szavazás nélkül, egyoldalúan kihirdette és életbe léptette a vitatott nyugdíjreformot.

A tét: 24 óra

A 49.3-as cikk ugyanis lehetőséget ad arra, hogy egy törvénytervezetet a parlament támogatása nélkül is elfogadottnak tekintsenek, ha ehhez a miniszterek többsége is hozzájárul, és ha ezt követően, 24 órán belül egy bizalmatlansági indítvány nem mozdítja el a kormányt.

Kapcsolódó tartalom

A kormány csütörtök délelőtt rendkívüli ülést tartott, és ott döntött a nemzetgyűlési szavazás megkerüléséről. Élisabeth Borne kormányfő rövid beszéde után Yael Braun-Pivet, a Nemzetgyűlés elnöke elmondta: a törvénytervezet elfogadottnak tekintendő, majd péntek délutánig felfüggesztette az alsóház ülését.

Néhány perccel később a Nemzetgyűlés folyosóján az ellenzéki radikális baloldali összefogás, a NUPES képviselői jelezték, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

A nyugdíjkorhatárt tehát most két évvel magasabbra, 62-ről 64 évre emelték a Macron második ciklusának zászlóshajó-törvényének számító nyugdíjreform keretében.

Összecsapások a Concorde téren és számos nagyvárosban

A népszerűtlen terv január óta országszerte jelentős sztrájkokat és tiltakozásokat váltott ki. A kormányfő beszédét követően több ezren kezdtek gyülekezni a szakszervezetek és diákszervezetek felhívására a Nemzetgyűlés előtt.

Kapcsolódó tartalom

Fiatalok egy csoportja kordonokat foglalt le és raklapokat hordott össze a Concorde tér környékén, feltehetően azért, hogy blokád felállítását kezdjék meg

– jelentette a Le Figaro több újságírója is a helyszínről. A demonstrálók több helyen tüzeket gyújtottak.

A francia kormány nyugdíjreformja ellen tüntetnek a párizsi Concorde téren, a parlamenti alsóház, a nemzetgyûlés közelében 2023. március 16-án. (Fotó: MTI/AP/Thomas Padilla)

Az AFP-nek nyilatkozó rendőrségi forrás kora este „néhány ezer” főre becsülte az összegyűltek számát. A tüntetők és a kivonuló rohamrendőrök között több helyen összecsapások törtek ki. A Le Figaro tudósítója, Sylvain Allemand szerint

a demonstrálók tüzet gyújtottak a rendőrök sorfala előtt, akik erre könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak.

„Mort aux porcs!”, avagy „Halál a disznókra!” – skandálták erre a tüntetők.

„Le az állammal és a  zsarukkal”

A nagy erőkkel kivonuló rendőrség este 8 óra körül feloszlatta a tüntetést és – ismét könnygázt bevetve –  kiürítette a Concorde teret.

A térről kiszorított demostrálók újabb tüzeket raktak, és utcai szemeteskeből emeltek barikádokat.

Párizs mellett több nagyvárosban is zavargások voltak csütörtök este.

Incidensek törtek ki Marseille-ben a Canebière-en, ahol álarcos fiatalok betörték egy bankfiók ablakát és szétzúztak egy reklámtáblát, míg mások szemeteskukákat gyújtottak fel, „le az állammal, a zsarukkal és a munkaadókkal” jelszavakat kiabálva – közli az AFP újságírója.

Amiensben, ahol 1000-1500 tüntető vonult fel, a prefektúra szerint a rohamrendőrök Lille-hez hasonlóan könnygázt vetettek be. Dijonban, ahol 700 ember gyűlt össze, néhányan a rendőrséget támadták meg és károkat követtek el „, és a köztársasági elnök képét viselő bábut is égettek.

Nem akarnak „rombolást” a Köztársaságiak

Mindeközben a NUPES legerősebb pártja, az LFI (Elégedetlen Franciaország) parlamenti frakciójának elnöke, Mathilde Panot a BFMTV francia hírtelevíziónak azt mondta: „A 49.3 alkalmazása a kormány részéről a gyengeség szörnyű beismerése.”

Az az LFI bizalmatlansági indítványához a legerősebb konzervatív ellenzéki párt, a Tömörülés a Köztársaságért (RN) is csatlakozik. A  konzervatív LR, a Köztársaságiak viszont nem támogatják a bizalmatlansági indítványt.

Kapcsolódó tartalom

Éric Ciotti, az LR elnöke szerint ez csak fokozná az országban „kialakult válsághelyzetet és végzetes csapást mérne demokráciánkra és intézményeinkre” – jelentette ki csütörtök délután Ciotti újságírók előtt, azt is jelezve:

„Soha nem veszünk részt a szélsőségek koalíciójában, amelynek egyetlen célja a forradalom behozatala és intézményeink lerombolása!”

(Kiemelt kép: A francia kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak diákok Párizsban 2023. március 16-án. MTI/AP/Lewis Joly)

Ajánljuk még