Fontos

Megrázó felvételek érkeztek a lángokban álló Párizsról – felgyújtották a várost a nyugdíjreform elleni tüntetések alatt

Nem múlt el a keresztény templomok elleni terrortámadás veszélye Európában

| Szerző: hirado.hu
Európában továbbra is fennáll a keresztény templomok elleni terrortámadások veszélye – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt a Kossuth Rádióban. Bakondi György arra hívta fel a figyelmet, hogy a titkosszolgálatok hatékony fellépésével meg lehet előzni a terrorcselekményeket.

 

Golyóálló mellénnyel és gépkarabéllyal felszerelt rendőrök lepték el szerdán Bécsben a templomok környékét, miután

a titkosszolgálatok arról értesültek, hogy terrortámadás érheti az osztrák fővárost.

A magyar Külügyminisztérium pedig arra kérte a Bécsben tartózkodó magyarokat, hogy figyeljék a rendőrség tájékoztatását és legyenek óvatosak.

Kapcsolódó tartalom

Komoly információjuk lehetett

Kiderült: a támadást egy szíriai iszlamista terrorista sejt akarja elkövetni. Nem ez lett volna az első iszlamista terrortámadás Bécsben: 2020 novemberében az egész világot megrázta az az eset, amikor egy férfi a legfontosabb zsinagóga-épület közelében kezdett lövöldözni: 4 embert ölt meg, 22-t megsebesített. Az elkövető, bár Bécsben született, de migrációs hátterű volt.

A titkosszolgálatoknak komoly információjuk lehetett a támadással kapcsolatban, erre utalnak a jelentős rendőri intézkedések is – erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiának. Bakondi György emlékeztetett:

a keresztény templomok elleni támadások nem példa nélküliek Európában, tehát ennek a veszélye továbbra is fennáll.

Kapcsolódó tartalom

Elemzők felhívták a figyelmet arra is, hogy Európa külső határán szigorúbb ellenőrzésre lenne szükség, hiszen a terroristák gyakran az illegális bevándorlók közé megbújva jutnak be Európába. A tengeri és a balkáni útvonal ugyanis továbbra is aktív.

A közmédia adásában pillanatnyilag Belgrádban tartózkodó migránsok is megszólaltak. Az egyikük, egy afgán férfi azt mondta:

„Afganisztánból indultunk el, több országon is átkeltünk már, és mindenhol nagyon nehéz volt. Sokszor harcolnunk kell a rendőrökkel és egymással is.”

Nem jobb a helyzet Belgrádtól délre, a Száva-parti Obrenovácban sem.

„A csempészek hatvan embert is bezsúfolnak egy kis csónakba. Így értük el Görögországot, azután pedig gyalog jöttünk Szerbiáig”

– mesélte a közmédia stábjának egy szomáliai migráns, társai pedig azt is elmondták, Szerbiából mindenképpen a magyar határ irányába indulnának.

Kapcsolódó tartalom

Itthon idén eddig már mintegy 200 embercsempész ellen indult eljárás , és már több mint 20 ezer határsértőt fogtak el a hatóságok. A rendőröknek és a katonáknak a nap 24 órájában van dolga a déli határszakaszon, csak szerdán több mint 320 migránssal szemben intézkedtek, embercsempészés miatt pedig 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

(Kiemelt kép: Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. A merénylő az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. MTI/EPA/Christian Bruna)

Ajánljuk még