Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Nem csillapodnak a harcok: az orosz csapatok még szorosabbra vonták az ostromgyűrűt Bahmut körül

| Szerző: hirado.hu
Nem csillapodnak a harcok a kelet-ukrajnai fronton. Az orosz csapatok még szorosabbra vonták az ostromgyűrűt Bahmut körül, de továbbra is lőszer-hiányra panaszkodnak. Közben az amerikai hadvezetés nyilvánosságra hozta a hét elején lezuhant drónjuk felvételeit azokról a pillanatokról, amikor orosz vadászgépek közelítették meg a repülő eszközt.

 

Kvaddal járőröznek az ukrán katonák Bahmut rommá lőtt utcáin. Már a fél város az oroszok kezén van. A Wagner zsoldosai jelentős veszteségek árán ugyan, de egyre szorosabbra fonják az ostromgyűrűt a település körül. Három oldalról támadnak. Szerdán egy újabb falut foglaltak el Bahmuttól északra.

„Kevés a muníciónk, a tüzérségi lövedékünk pedig elfogyott, de a csapataink keményen harcolnak, egyre inkább körbekerítik Bahmutot. Ma reggel a Wagner magánhadsereg támadó egységei elfoglalták Zaliznyaske falut” – jelentette be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg tulajdonosa.

Kapcsolódó tartalom

Prigozsin azt állítja: már csak egy elvonulási útvonalat hagytak nyitva az ukránoknak.

Bahmut védői azonban nem tágítanak. Az ukrán elnök szerdán fogadkozott: megerősítik a donyeck megyei város védelmét, hogy a lehető legnagyobb veszteségeket okozzák a megszállóknak.

Hogy ez sikerüljön, még több fegyvert kért nyugati szövetségeseitől.

„Újabb találkozót tartottak a ramsteini koalíció tagjai, immár a tizediket. Szó esett a lőszer-utánpótlásról, tüzérségi lövegek és tankok szállításáról és az ukrán légtér védelméről is. Van megoldás! Hálás vagyok az Egyesült Államoknak, hogy koordinálja a ramsteini együttműködést, és partnereinknek is a támogatásukért” – mondta Zelenkszij, akinek muníciót, légvédelmi rakétákat és újabb Leopard tankokat ígért a több mint ötven országból álló csoport.

A NATO által is használt harckocsikból összesen 150-et ajánlottak fel Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

Külföldi megfigyelők úgy vélik, hogy az ukránok által tervezett, tavaszi offenzíva sikere a légvédelem megerősítésén is múlhat. Várakozásaik szerint Oroszország – amely a hírek szerint áprilistól újabb sorozásba kezd, hogy több százezer fővel növelje a hadsereg állományát – egyre nagyobb arányban támaszkodik majd a légierejére, hogy a támadásait előkészítse – ahogy tette ezt a háború első hónapjaiban.

A lengyel elnök csütörtökön bejelentette: országa – a NATO-tagállamok között elsőként – tucatnyi, harcképes Mig-29-es vadászgépet ad át Ukrajnának.

Ezek közül négy már a következő napokban megérkezhet – tette hozzá Andrzej Duda.

Kapcsolódó tartalom

A fekete-tengeri orosz hadiflotta szokatlanul élénk mozgásáról számolt be az ukrán hírszerzés csütörtökön.

Több orosz naszád körözött azon a környéken, ahol két nappal korábban a tengerbe zuhant egy amerikai katonai drón. Vélhetően megpróbálják felszínre hozni a 30 millió dolláros pilóta nélküli repülőt. Washington szerint ez szinte lehetetlen vállalkozás, a drón ugyanis mintegy ezerötszáz méter mélyen lehet a tengerfenéken.

Az amerikai védelmi minisztérium közben nyilvánosságra hozta a lezuhant drón fedélzeti kamerája által készített, utolsó felvételt.

Kapcsolódó tartalom

Ezen az látszik, ahogy egy orosz Mig-27-es üldözőbe veszi a pilóta nélküli gépet, és üzemanyagot égetve elrepül felette. Az orosz vadászgép később megismétli az akciót, ám másodszor annyira közel merészkedik a drónhoz, hogy még a felvétel is megszakad néhány másodpercre. Az utolsó képek a drón meghajlott propellerét mutatják.

A védelmi minisztérium szerint a propeller sérülése miatt a drón irányíthatatlanná vált, ezért zuhant a tengerbe. Moszkva ugyanakkor tagadja, hogy a két gép érintkezett volna a levegőben. Bár egymás repülőinek megközelítése rendszeresnek mondható, ez volt az első közvetlen összetűzés Oroszország és az Egyesült Államok között az orosz-ukrán háború kitörése óta.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/AP/Libkos

Ajánljuk még