Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Lecsapott a német rendőrség egy feltételezett embercsempész-hálózatra

Embercsempész-bandát számoltak fel a rendőrök Németországban. 18 ember ellen folyik a nyomozás, közülük ötöt vettek őrizetbe szerdán. A gyanú szerint a bűnbanda fejenként négyezer euróért segített a migránsoknak Németországig eljutni.

 

Bilincsben kísérték a rendőrautóhoz az egyik feltételezett embercsempészt a német hatóságok szerdán. A gyanúsítottat a Szász-Anhalt tartománybeli Halléban vették őrizetbe, míg négy társát a német fővárosban fogta el a rendőrség.

Kapcsolódó tartalom

Négyszáz rendőr vett részt a rajtaütésekben

A nyomozás során összesen 18 embert vizsgálnak, többségük német vagy török állampolgár.

Kapcsolódó tartalom

A hálózat egyes tagjai csak a műveletek előkészítésével és összehangolásával, mások kifejezetten a migránsok szállításával foglalkoztak. A német hatóságok egyszerre csaptak le a bűnszervezet tagjaira szerdán, több mint 20 helyszínen. 400 berlini és szövetségi rendőr vett részt a rajtaütésekben, még a terrorelhárító alakulatokat is bevetették attól tartva, hogy az embercsempészeknél fegyver van.

Kapcsolódó tartalom

Fejenként tízezer eurót fizettek

„Tavaly nyár óta figyeljük ezt az embercsempész-hálózatot, a nyomozást 18 gyanúsítottra szűkítettük le, és a mostani rajtatütésekkel bizonyítékokat is akartunk gyűjteni, amikkel akár újabb gyanúsítottakra és ügyekre is kiterjeszthetjük az eljárást. Az eddigi adatok szerint a többségében török és iraki állampolgárok fejenként 10 ezer eurót fizettek a bűnbandának” – nyilatkozta Jens Schobranski, a berlini rendőrség szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

Vagyis fejenként csaknem 4 millió forintnak megfelelő összeget kértek el az embercsempészek, attól a mintegy 100 embertől, akinek segítettek illegálisan Németországba jutni.

Kapcsolódó tartalom

A nyomozás eddigi adatai alapján a gyűjtőpont Isztambul volt, ahonnan menetrend szerinti repülőjáratokon utaztatták a migránsokat Szarajevóba. Bosznia-Hercegovina fővárosából pedig autóval vitték tovább az illegális bevándorlókat a Balkánon keresztül.

Kiemelt kép: M1

Kapcsolódó hírek

Rétvári Bence: Az Európai Unió elvesztette a kontrollt a bevándorlás felett
Az Európai Unió nem meri megvédeni a külső határokat, elvesztette a kontrollt a bevándorlás felett, ezt a folyamatot már az embercsempészek uralják, ők döntik el, ki lesz európai lakos és ki nem – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 hétfő reggeli műsorában.
Külföld
Harcot indít az olasz kormány az embercsempészek ellen
Giorgia Meloni miniszterelnök a februári calabriai hajószerencsétlenség helyszínén tartott kihelyezett kormányülés után közölte: szigorítják az illegális bevándorlásról szóló törvényeket. Ennek értelmében a migránsok halálát okozó embercsempészek akár harminc évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.
Külföld

Ajánljuk még