Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Irán lehet a fő témája a német–izraeli csúcstalálkozónak

| Szerző: hirado.hu
Szerda este Németországba utazott az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, akit a mai napon délután fogad majd Olaf Scholz német kancellár. Netanjahu Németország hathatósabb fellépését sürgeti Iránnal szemben, továbbá a két vezető modern izraeli rakétarendszerek esetleges megvásárlásáról is tárgyalhat.

Szerda este Németországba utazott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki rövid látogatást tesz az országban. Sajtóértesülések szerint a kormányfő csütörtök reggel a berlini „Gleis 17” holokauszt-emlékmű meglátogatásával kezdett, melyet délután Olaf Scholz német kancellárral történő megbeszélés követ.

Látogatásra indulok, ahol találkozom a német kancellárral. A legfontosabb dolog, amiről beszélni szeretnék, az Irán kérdése és más olyan fontos témák, amelyek Izraelt érintik. A biztonsági kérdések nem tűrnek halasztást

– nyilatkozta a felszállás előtt Netanjahu.

A Die Tageszeitung napilap kiemelte, az izraeli miniszterelnök németországi látogatására egy olyan időszakban kerül sor, amikor a kormányfőre mind hazájában, mind pedig szövetségesei részéről is nyomás nehezedik. Jelzésértékű például, hogy Joe Biden amerikai elnök Netanjahu tavaly decemberi hivatalba lépése óta nem fogadta Washingtonban az izraeli kormányfőt.

Berlin ugyan bírálta az izraeli kormányt, azonban rakétarendszert szívesen vásárolna

Annalena Baerbock német külügyminiszter március elején az izraeli diplomácia vezetőjével, Eli Cohennel folytatott berlini megbeszélése után közös tájékoztatón beszélt arról, hogy a Németország nem akarja leplezni, hogy aggódik egyes „izraeli törvényhozási tervek miatt”.

Azonban az Izraellel való különleges kapcsolatok mellett a biztonságpolitikai érdekek valószínűleg megakadályozzák, hogy a német kormány túl nyíltan kritizálja Izraelt, és megkockáztassa a Netanjahuval való szakítást

– hangsúlyozta a német napilap, Berlin ugyanis Arrow 3 típusú modern izraeli rakétavédelmi rendszert szeretne vásárolni, hogy ezáltal növelje Németország védelmi képességeit.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete az Arrow 3 hiperszonikus ellenrakéta kilövését ábrázoló videofelvételt néz a hetenkénti kormányülésen Jeruzsálemben 2019. július 28-án. Izrael és az Egyesült Államok bejelentette, hogy sikeresen kipróbáltak egy közösen kifejlesztett rakétavédelmi rendszert Alaszkában (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Menahem Kahana)

A rakétapajzs telepítésére Scholz által bejelentett több milliárd dolláros Bundeswehr-fegyverzet fejlesztésének részeként kerülne sor. Az Arrow 3 ugyanis száz kilométeres magasságban képes a nagy hatótávolságú rakéták hatástalanítására.

Az Arrow 3 esetleges beszerzésének témája már korábban felmerült, amikor Olaf Scholz szeptemberben fogadta Netanjahu elődjét, Jair Lapidot. „Néhány apró utolsó simítás még hiányzik” – idézett egy izraeli tisztviselőt a napilap, hozzátéve, ha Berlin és Jeruzsálem közötti megállapodás fennáll, akkor is szükség van még az USA jóváhagyására, amely a rendszer egyes részeit gyártja.

Kapcsolódó tartalom

Az út később kezdődött, és korábban véget is ér

Az izraeli miniszterelnök a csütörtöki találkozó során elmondta, „az út később kezdődött, és korábban véget is ér. Este térünk vissza, mindössze három találkozó után: először a berlini „Gleis 17” holokauszt-emlékhelyet látogatjuk meg, ahonnan a vonatok a megsemmisítő táborokba indultak. Aztán egy találkozó következik Olaf Scholz kancellárral. Délután pedig Frank-Walter Steinmeier német államfővel való egyeztetést tervezünk”.

Izraelnek szövetségesekre van szüksége Irán ellen

A látogatás keretein belül Izrael a maga részéről valószínűleg megpróbálja majd meggyőzni a német kormányt arról, hogy keményebb álláspontot képviseljen Iránnal szemben.

Izraellel ellentétben Németország részese az Iránnal kötött nukleáris megállapodásnak – amelynek folytatásának végrehajtása kétséges –, így a németek abban reménykednek, hogy az iráni nukleáris program diplomáciai úton kezelhető. Izrael azonban bírálja a megállapodást, mivel az nem foglalkozik Irán agresszív regionális politikájával, ezért Izrael ismét kilátásba helyezte, hogy katonai csapásokat mérhet az iráni nukleáris létesítményekre.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Benjamin Netanjahu.  (Fotó: EPA/MAYA ALLERUZZO)

Ajánljuk még