Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Észak-Korea interkontinentális rakétát bocsátott fel a dél-koreai elnök tokiói látogatásához időzítve

Észak-Korea egy interkontinentális ballisztikus rakétát bocsátott fel csütörtökön néhány órával azelőtt, hogy a dél-koreai elnök, Jun Szok Jol hivatalos látogatás keretében megérkezett Japánba.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága arról számolt be, hogy Phenjan egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a főváros közelében lévő Szunan település térségéből.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács ülésén Jun Szok Jol elnök a Japánnal és az Egyesült Államokkal való háromoldalú együttműködés megerősítésére szólított fel, hozzátéve, hogy „Észak-Korea méltányos árat fog fizetni ezekért a vakmerő provokációkért” – derült ki az államfő hivatalának közleményében.

Tokió szerint a rakéta több mint hatezer kilométeres maximális magasságot ért el.

A csütörtöki rakétaindítás néhány órával azelőtt történt, hogy Dél-Korea és Japán vezetői Tokióban találkoznak, és várhatóan Phenjan nukleáris és ballisztikus programja áll majd megbeszéléseik középpontjában.

A csúcstalálkozó 12 év óta az első a két szomszédos hatalom között. A felek igyekeznek helyreállítani a Japán által a 35 éves koreai gyarmati uralma (1910-1945) alatt elkövetett atrocitások miatt régóta sérült kapcsolataikat.

Kapcsolódó tartalom

A két ország jelenleg növeli a védelmi kiadásokat és rendszeres közös hadgyakorlatokat tart, ami a dél-koreai elnök szerint elengedhetetlen a regionális és globális stabilitás szempontjából. Vasárnap óta ez Észak-Korea harmadik erődemonstrációja, miközben Dél-Korea és az Egyesült Államok ezen a héten tartja öt éve legnagyobb közös hadgyakorlatát.

Március elején Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte, hogy hadserege fokozza a katonai manővereket, hogy felkészüljön egy „valódi háborúra”.

Washington és Szöul fokozta a védelmi együttműködést a Phenjan által jelentett növekvő katonai és nukleáris fenyegetésekkel szemben, amely az elmúlt hónapokban egyre több fegyvertesztet hajtott végre. Phenjan kedden két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát „tesztelt”, vasárnap pedig két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról, órákkal az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdete előtt.

A „Szabadságpajzs” elnevezésű katonai manőverek hétfőn kezdődtek és a tervek szerint tíz napig tartanak. Észak-Korea a gyakorlatokat egy invázió próbájának tekinti, és válaszul rendszeresen „megsemmisítő” fellépést ígér.

Ajánljuk még