Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Értékes megkövült krokodilkoponyát ad vissza Németország Marokkónak

Visszajuttatják Marokkóba azt a nagy értékű megkövült krokodilkoponyát, amelyet öt évvel ezelőtt csempészett be két férfi az afrikai országból Németországba – tudatta csütörtökön a stuttgarti vámhatóság.

A német rendőrség még 2018-ban, a francia-német határhoz közeli Neuried településen fogta el a két férfit, aki Németországba próbálta csempészni a koponyát. Az értékes kövület mellett volt egy kézzel írt vásárlási bizonylat is, amely szerint a koponya 5 ezer euró (2 millió forint) ellenében jutott a birtokukba. A dpa német hírügynökség tudósítása szerint azonban a valódi értéke ennél sokkal magasabb lehet. A hatóságok akkor lefoglalták a fosszíliát, mert fennállt a gyanúja annak, hogy az ügylet során megsértették a kulturális javak védelméről szóló jogszabályokat és adócsalást követhettek el.

A németországi nyomozás során megállapították, hogy a 20 kilogrammos és 1,2 méter hosszú krokodilkoponya egy marokkói foszfátlelőhelyről származik. A vámhatóság tájékoztatása szerint ezekben a térségekben gyakran bukkannak fosszíliákra, ám azokat csak engedéllyel rendelkező kereskedők szállíthatják el Marokkóból. Az két elfogott férfi esetében nem tudták teljesen visszakövetni a koponya útját a hatósági lefoglalásig, ezért a nyomozást leállították. A megkövült csontokat hétfőn adták át a német külügyminisztérium képviselői Marokkó berlini nagykövetségének.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még