Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Ereklyeként hordozták végig Caracason a néhai venezuelai elnök díszkardját

Katonai díszkísérettel vitték át Hugo Chávez néhai venezuelai elnök kadétkorában kapott kardját a mauzóleumba, ahol a dél-amerikai országot 1999-2013 között vezető államfő földi maradványai nyugszanak.

„Éljen Hugo Chávez!” – kiáltották a vonuló katonák. A kardot és egy tőrt két kadét tartotta egy Chávezéhoz hasonló piros kabrió katonai dzsipben állva. A fegyverek akkor kerültek Chávez birtokába, amikor még a katonai akadémiára járt.

A ceremóniára egy tíznapos ünnepségsorozat lezárásaként került sor a néhai elnök halálának tizedik évfordulója alkalmából.

Chávez még hatalmon volt, amikor 2013. március 5-én elhunyt rákban.

A katonák tíz kilométer hosszan, venezuelai zászlókat lobogtatva vonultak végig Caracas utcáin, egészen a híres Február 4-e Kaszárnyáig. A laktanya volt Chávez 1992. február 4-én végrehajtott sikertelen, ám őt ismertté tévő puccskísérletének bázisa. Az épületnek otthont adó negyedben ma is sok Chávez-követő él.

A tőrt és a kardot ezután megfelelő tiszteletadás mellett elhelyezték a laktanya központi udvarán található szarkofág előtt,

ahol Nicolas Maduro venezuelai elnök és számos magas rangú tisztviselő várakozott.

Maduro vörös rózsát helyezett el a szarkofágon, miközben énekesek dalokkal éltették Chávezt. Az elnök egységre szólított fel, éltette az alázatosságot, valamint „az egón, az individualizmuson és a megosztottságon” való túllépés szükségességét hirdette.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még