Rendkívüli

Észak-Korea interkontinentális rakétát bocsátott fel a dél-koreai elnök tokiói látogatásához időzítve

„Az európai döntéshozók háborús szindrómában vannak” – Brüsszel idén egymillió darab tűzérségi lőszert vásárolhat Ukrajnának

Az Ukrajnának szánt közös uniós lőszerbeszerzésről vitáztak szerdán az Európai Parlamentben. A tervek szerint az EU idén egymillió darab tüzérségi lövedéket vásárolna Kijevnek. A Fidesz EP-képviselői hangsúlyozták, hogy ők a béketerv kidolgozása mellett foglalnak állást.

Ukrajnának lőszerre van szüksége – hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament vitáján. Bejelentette, hogy az EU közös lőszerbeszerzéssel támogatja Kijevet. A belga politikus hangsúlyozta Ukrajna nem veszítheti el ezt a háborút, és a békét Oroszország legyőzésében látja.

Kapcsolódó tartalom

Eszkalációt szeretnénk látni, de a béke érdekében. Oroszország azonban a háborút mélyíti el” – emelte ki Charles Michel, aki hozzátette: az unió diplomáciai harcot vív a békéért.

Az EU idén egymillió darab tüzérségi lőszert vásárolhat Ukrajnának, amely akár négymilliárd euróba, azaz mintegy 1600 milliárd forintba is kerülhet.

Az európai döntéshozók, egy háborús szindrómában vannak” – mondta Gál Kinga Fidesz EP-képviselő Strasbourgban. Hangsúlyozta: a fegyverszállítások nem hozzák el a békét.

Az eddig teljes kudarcot vallott szankciós politika és fegyverszállítási politika helyett egy gyökeresen új megközelítésre van szükség – közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Kapcsolódó tartalom

„Arra van szükség, hogy Európa, az Európai Unió aktív diplomáciai lépéseket tegyen a béke érdekében. Arra van szükség, hogy aktív diplomáciai lépéseket tegyen a fegyverszünet érdekében, a béketárgyalások érdekében, majd a békekötés érdekében” – hangsúlyozta.

Deutsch Tamás a vitát értékelve úgy fogalmazott: derűlátásra nincs okunk.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Ajánljuk még