Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Ajándéknak sok, csatát nyerni kevés: mégsem fordítják meg a háború menetét a Leopard tankok?

| Szerző: hirado.hu
Érthetetlennek tűnő visszalépések és furcsa nyilatkozatok nehezítik az elmúlt napokban azt, hogy az ukránok valóban ütőképes, a háború menetét is befolyásoló segítséget kapjanak a nyugati szövetségeseiktől. A német sajtóban szinte naponta jelennek meg olyan írások, melyek szerzői elégedetlenségüknek adnak hangot. A németek hosszas kéretés után végül rászánták magukat a harckocsik küldésére Ukrajnának – azóta viszont a korábban nagy hangon tankokat követelő országok közül léptek vissza néhányan.

Többhetes intenzív németországi kiképzés után az ukrán katonák elsajátították azokat a képességeket, amelyek elengedhetetlenek a Leopard harckocsik háborús bevetéséhez. A kiképzés során a katonák az alsó-szászországi Bergen katonai gyakorlótéren fejlesztették manőverezési képességüket a német nehézpáncélosokkal. A kérdés azonban mostanra már az:

Vajon lesz-e mit vezetniük az ukránoknak?

Sokáig Olaf Scholz kancellár volt az Ukrajnába irányuló nyugati harckocsiexport fő akadályozója, miután azonban a német kancellár januárban beleegyezett a szállításokba, több olyan ország, amely korábban nyomást gyakorolt Berlinre, kihátrált korábbi ígéreteiből. A Frankfurter Rundschau szerint mára Németország vált a „nyugati tankszövetség motorjává”.

Jelen állás szerint a nyugati szövetségesek összesen 67 darab harckocsit tudtak összeszedni, hogy Kijevbe szállítsák, ami jóval kevesebb annál, ami egy sikeres offenzívához szükséges. És nagyon messze van az ukránok által követelt 300 tanktól.

A Die Welt rámutatott, hogy a szavak szintjén ugyan sokan kitartanak Ukrajna támogatása mellett, ám amikor a konkrét fegyverszállítmányok elindításáról van szó, „gyorsan elfogy a lendület”. Európában közel kétezer Leopard harckocsi áll rendelkezésre, amiből jelen állás szerint csupán 67-et kapnának meg az ukránok.

Kapcsolódó tartalom

Az eredeti tervek szerint két, egyenként 44 harckocsiból álló zászlóaljat terveztek felállítani a koalíció tagjai, de még két, egyenként 31 tankból álló zászlóaljat is csak nagy nehézségek árán sikerült összekürtölni, mivel több ország visszalépett.

Németország korábban 14 darabot ígért a Bundeswehr hadrendjében álló legmodernebb, Leopard 2A6 típusú harckocsiból, de a németeknek néggyel meg kellett emelni a Kijevnek szánt kontingenst, miután kiderült, hogy Hollandia – Mark Rutte miniszterelnök hangzatos nyilatkozatai ellenére – nem tartja be a vállalását.

A hollandok eredetileg egy századnyi, vagyis 18 darab Leopard 2-es harckocsit ígértek az ukránoknak – ugyanannyit, mint Németország –, de végül egyetlenegyet sem fognak leszállítani.

Az ok szinte komikus: Hollandia a Leopard 2-es flottáját valójában csak lízingelte Németországtól, saját állománnyal nem rendelkezik.

Kapcsolódó tartalom

Azon országok közül, amelyek rendelkeznek a 2A6-os típussal, csak Portugália vállalta három harckocsi szállítását. Finnország, amely kezdetben erős nyomást gyakorolt, nemrég kijelentette, hogy szüksége van a száz Leopardra az Oroszországgal közös 1300 kilométernyi határa védelméhez. Spanyolország szintén modern harckocsijaival kívánja biztosítani az illegális migráció által terhelt ceutai határt, a görögöknek pedig „Törökország elrettentése miatt” van szükségük a sajátjaikra.

Időközben Dánia is kiszállt a harckocsiszövetségből, mivel 44 darab Leopard harckocsijának többsége Észtországban teljesít szolgálatot. A dán kormány a maradékot honvédelmi okokból szeretné megtartani magának.

Boris Pistorius német védelmi miniszter nemrég már „szájhősöket” emlegetett a visszalépések miatt. A német kormány egy másik tagja pedig úgy fogalmazott: versenyfutás kezdődött abban, hogy a nyugati államok közül melyik nevezheti magát „Ukrajna legjobb barátjának” – írja a Die Welt.

Mivel a különböző harckocsitípusok különböző kiképzést igényelnek, szakértők szerint célszerű lett volna egyazon típusból összeállítani a két a zászlóaljat. Ez azonban nem sikerült, így Svédország kénytelen tíz darab 2A5-ös harckocsival beszállni a Leopardok mellé. A másik, lengyelek „vezette” 2A4-es típusból álló zászlóalj gyakorlatilag már összeállt, ehhez Varsó 14, Norvégia és Kanada egyenként nyolc, Spanyolország pedig hat darab tankot biztosított.

Kapcsolódó tartalom

A Welt megkérdezte a szövetség tagjait, hogy tervezik-e a korábbi kötelezettségvállalások teljesítését, illetve kiterjesztését. A német védelmi minisztérium úgy nyilatkozott, hogy Németország a „harckocsiszövetség koordinálását végzi”, emellett pedig Marder, valamint régebbi Leopard 1-es harckocsik szállításaira hivatkozott. További Leopard 2-eseket a németek nem terveznek küldeni.

A portugál és a spanyol kormány titoktartási okokból elutasította, hogy nyilatkozzon az ilyen irányú terveiről, Svédország képviselői pedig nem reagáltak a megkeresésre. Az ukránok támogatásában mindig elszántnak tűnő lengyelek nem kívántak nyilatkozni a további Leopard-szállításokról. Kanada és Norvégia illetékesei pozitívan, lehetőség szintjén nyilatkoztak a harckocsitámogatás kiterjesztéséről, de konkrétumokról ők sem beszéltek.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Leopard 2A6 harckocsi manőverezik a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljának bázisán, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában Boris Pistorius német védelmi miniszter látogatása alatt. (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Ajánljuk még