Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

A törökországi földrengések következményeiről tárgyal a Türk Tanács, Magyarországot Orbán Viktor képviseli

A februári törökországi-szíriai földrengés és humanitárius következményeinek kezelése a fő témája a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozójának Ankarában. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli, aki a kétoldalú találkozókon is egyeztet majd a türk államok vezetőivel. A kormányfőt elkísérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A tárcavezető bejelentette, Magyarország újabb 105 tonnányi egészségügyi eszközt szállított Törökországnak, így segítve a sérültek és az érintettek ellátását.

 

A Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóját az azeri elnök kezdeményezésére rendezik meg Ankarában. A találkozó legfontosabb témája a februári törökországi-szíriai földrengés és humanitárius következményeinek kezelése. A Türk Államok Szervezetének tagjai Törökország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, megfigyelőként pedig Magyarország mellett Türkmenisztán csatlakozott.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor elsőként Savkat Mirzijojev üzbég államfővel egyeztetett a csúcstalálkozót megelőzően. A megbeszélésen az ukrajnai háború és a szankciós válság is téma volt. A felek egyetértettek abban, hogy nehéz és veszélyes időket élünk, ami mindkét államot súlyosan érinti. A globális átrendeződések pedig csak még sürgetőbbé teszik a tűzszünet és a béke megteremtését, ahogyan Magyarország és Üzbegisztán összefogását is.

Magyarország mindent megtett, hogy, a legnehezebb órákban a szükséges segítséget Törökországba juttassa

erről beszélt Szijjártó Péter a Türk Államok külügyminisztereinek ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a februárban küldött 1500 kilogrammnyi gyógyszer után, újabb nagy mennyiségű egészségügyi adományt juttat el Magyarország Törökországba.

„105 tonna egészségügyi, orvosi és kórházi eszközt hoztunk a török barátainknak. Ezt a 105 tonna egészségügyi eszközt a cargo gépünk három körben tudja leszállítani. A török hatóságokkal történt konzultációt követően, lélegeztetőgépek, kötszerek, infúziós eszközök, gyógyszerek találhatóak ebben a nagy szállítmányban” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter az ukrajnai háború kapcsán megerősítette: Magyarország békét akar.

Ebben a háborúban sajnos magyar emberek is meghaltak már, a legfontosabb feladat pedig az emberéletek mentése, amihez békére van szükség – szögezte le Szijjártó Péter, aki egyúttal megköszönte, hogy a Türk Államok Szervezetének tagországai mind-mind a béke hangján szólnak.

Ajánljuk még