Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

NATO-vadászgépek egy orosz repülőgépet fogtak el Észtország légterében

| Szerző: hirado.hu
Egy orosz felderítő repülőgép egyelőre nem tisztázott okokból megsértette az észt légteret, majd NATO-vadászgépek kísérték ki onnan.

A brit királyi légierő (RAF) és a német Luftwaffe vadászgépei elfogtak egy orosz repülőgépet Észtország légterében – számolt be a BBC hírportálja.

Az Iljusin Il–78-as tanker repülőgép – vélhetően technikai probléma miatt – nem tudott kommunikálni az észt légiforgalmi irányítással.

A brit és a német légierő jelenleg közös NATO-légirendészeti műveleteket végez a térségben. A BBC beszámolója szerint maga az elfogás rutinszerűen zajlott, ugyanakkor ez volt az első alkalom, hogy a két ország közösen hajtott végre ilyen műveletet.

Kapcsolódó tartalom

Az incidensre azután került került sor, hogy egy Szu–27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült.

A BBC információi szerint az Il–78-as (NATO-fedőnevén Midas) kikísérése után a két NATO-vadászgépet átirányították, hogy kikísérjenek egy orosz Antonov An–148-as utasszállítót, amely szintén az észt légtér közelében haladt el.

Kiemelt kép: Iljusin Il-78-as légi utántöltő repülőgép. (Forrás: Wikipédia)

Ajánljuk még