Aktuális

Homokfelhő rontja a látási körülményeket az M1-esen

A Fidesz EP-képviselői béketerv kidolgozása mellett foglalnak állást

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselői európai béketerv kidolgozása mellett foglalnak állást a kudarcba fulladt szankciós politika folyatása és a további fegyverszállítás helyett – jelentette ki Gál Kinga és Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetői Strasbourgban, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

Gál Kinga arra hívta fel a figyelmet, hogy noha egyre súlyosabbak a károk, egyre több az áldozat, békéről nem esik szó az európai döntéshozók köreiben. Az uniós intézmények vezetői, köztük Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke további fegyverszállításokra és a közös fegyverbeszerzésre szólítanak fel. A fegyverszállításokkal Európa belesodródhat a háborúba, világháborút kockáztat – mondta Gál Kinga.

„Az emberéletek megmentéséhez, a további pusztítás megakadályozásához békét kell teremteni. Csak egy megoldása lehet a konfliktusnak: fegyverszünetre van szükség és béketárgyalásoknak kell kezdődniük” – fogalmazott.

Deutsch Tamás közölte, a háború-, szankció- és fegyverszállítás-párti szólamok között a magyar az egyedüli békepárti hozzáállás.

Kiemelte, álláspontjával Magyarország nincs egyedül Európában, ugyanazt a békepárti szemléletet képviseli, amit a Vatikán is. „A vatikáni véleményt a béke vagy háború kérdésében eddig csak mi, magyarok hallottuk meg” – fogalmazott.

A teljes kudarcot vallott szankciós és fegyverszállítást sürgető politika helyett arra van szükség, hogy az Európai Unió aktív diplomáciai lépéseket tegyen a fegyverszünet, a béketárgyalások, majd pedig a békekötés érdekében. Ehhez európai béketerv létrehozására van szükség – mondta Deutsch Tamás.

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós botránnyal kapcsolatban azt mondta: világosan látszik, hogy a brüsszeli korrupció rendszerszinten szövi át az Európai Unió intézményeinek működését.

A botrány minden részletének ki kell derülnie – húzta alá Deutsch Tamás, majd hozzátette: eddig egyetlen uniós intézmény részéről sem történt érdemi intézkedés.

Az Európai Parlament elnöke például nem tartotta indokoltnak a Fidesz EP-képviselőinek javaslatát, hogy vezesse be az Európai Bizottság által alkalmasnak talált magyar vagyonnyilatkozati rendszert az EP-képviselők esetében. Roberta Metsola szerint teljesen kielégítő az EP vagyonnyilatkozati rendszere – tájékoztatott.

Amíg az uniós intézmények nem göngyölítették fel a brüsszeli korrupciós ügyet, addig „semmilyen uniós intézménytől semmilyen kioktatást nem fogadunk el a korrupciót érintően” – tette hozzá a delegációvezető.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még