Gyász

Elhunyt Gát György

Origo: A magyar kormány békepártisága miatt támadja hazánkat az ultraliberális EP-képviselő

| Szerző: hirado.hu
A magyar kormány békepártisága miatt támadja hazánkat Guy Verhofstadt – írta az Origo. A portál szerint az ultraliberális belga európai parlamenti képviselő politikai nyomásgyakorlással – Magyarország Európa Tanács-beli szavazati jogának megvonásával – próbálta eltéríteni a magyar kormányt békepárti álláspontjáról. A hírportál ugyanakkor emlékeztetett, hogy a képviselő nemrég beismerte: az Oroszország elleni szankciók valójában a nullával egyenlőek.

Guy Verhofstadt ultraliberális európai parlamenti képviselő újra és újra nyilvánvalóvá teszi magyarellenességét – írta az Origo. A portál hozzáteszi: a politikus rendszeresen követeli, hogy az Európa Tanácsban vonják meg hazánk szavazati jogát, és a Magyarországnak járó támogatásokat is függesszék fel.

A belga képviselő többször is az orosz–ukrán háborúban képviselt álláspontja miatt kritizálta Magyarországot.

Az Origo azt írja, hogy amíg a magyar kormány a háború kirobbanása óta a tűzszünetet, a béketárgyalásokat és a béke mielőbbi elérését szorgalmazza, Verhofstadt nagy vehemenciával érvel az Oroszország elleni szankciók mellett.

Csakhogy a belga EP-képviselő január elején saját maga osztotta meg a Politico egyik – az Eurostat adatai alapján készült – táblázatát Twitter-oldalán. Ebben azt mutatták be, hogy hatalmas mértékben nőtt az európai uniós országok kereskedelmi forgalma Oroszországgal 2022-ben.

Kapcsolódó tartalom

Miközben ugyanis a tagállamok kiálltak a brüsszeli szankciók mellett, külön-külön jelentősen növelték a kereskedelmüket Oroszországgal. Szlovénia például 2021-hez képest 350 százalékkal importált többet.

Guy Verhofstadt akkor azt írta, az adatok jól mutatják, hogy a szankciók hatása kevesebb mint nulla. Ezzel lényegében elismerte, hogy igaz volt a magyar álláspont, amely szerint a szankciók nem hozzák el a háború végét.

A liberális képviselő ennek ellenére is kiáll a szankciók mellett. Hónapok óta sürgeti például az orosz földgáz- és kőolajszállítmányok azonnali leállítását. Az Origo azt írja, az sem érdekelte, lesz-e fűtés ezen a télen. A portál úgy fogalmaz, Verhofstadt szerint az európaiaknak áldozatot kell hozniuk. A politikus egyik korábbi nyilatkozatát is idézik, amiben úgy fogalmazott, „igen, szenvedni fogunk az orosz olaj és gáz betiltása miatt (…), de túléljük”.

Kapcsolódó tartalom

Az Origo hozzáteszi, Guy Verhofstadt azért is többször támadta hazánkat, mert nem csatlakozott Ukrajna fegyveres támogatóihoz. A képviselő viszont többször is tankokat követelt Ukrajnának. A portál megjegyzi, Verhofstadt még a háborút is globálissá tenné, mintha küldetésének tekintené, hogy a háborút elnyújtsa, és egész Európát lángba borítsa. Sőt, a hazánkat rendszeresen támadó liberális politikus odáig merészkedett, hogy kijelentette, Ukrajnát Magyarország helyére kellene felvenni az Európai Unió tagállamai közé.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még