Gyász

Elhunyt Gát György

Leváltották a német fegyveres erők vezetőjét, mert kétségbe vonta az ukrán haderő képességeit

| Szerző: hirado.hu
Boris Pistorius német védelmi miniszter új parancsnokot nevezett ki a német fegyveres erők élére. Sajtóértesülések szerint az 59 éves Carsten Breuer vezérőrnagy léphet a számos kritikát kapott Eberhard Zorn helyére. Zorn tábornok fő „bűne” az volt, hogy kétségbe vonta az ukrán hadsereg védelmi képességeit.

Carsten Breuer a nála négy évvel idősebb Eberhard Zornt váltja, a tábornokot ugyanis korábban sokan támadták, amiért – úgymond – „rosszul mérte fel” az ukrán, illetve az orosz fegyveres erők képességeit. A vezérőrnagy 2021 novemberétől egy éven át vezette a berlini szövetségi kormány járványügyi válságstábját, s ez idő alatt még rendkívüli népszerűségnek örvendett.

Zorn tábornok bűne: vitatta az ukrán fegyveres erők képességeit

Eberhard Zorn tábornok tavaly szeptemberben azzal került a kritikák összetüzébe, hogy a Focus magazinnak adott interjúja során azt sugallta, hogy Ukrajna nem lesz képes kivédeni az orosz hadsereg által télen indított támadásokat.

Ukrajna „ellentámadásokat indít, amelyekkel helyeket vagy a frontvonalak egyes területeit lehet visszaszerezni, de széles fronton nem lehet Oroszországot visszaszorítani”

– fogalmazott a tábornok az interjúban.

Kapcsolódó tartalom

Németország legfőbb katonai tisztségviselőjének leváltása alig néhány hónappal azután történt, hogy a szintén botrányokba keveredett Christine Lambrecht korábbi védelmi miniszter lemondásra kényszerült, helyét pedig Boris Pistorius vette át januárban.

A Deutsche Welle további sajtóértesülésekre hivatkozva kiemelte,

Zorn tábornokot csütörtökön küldhetik korengedménnyel nyugdíjba.

Utódja a védelmi minisztériumban döntéshozói, valamint Olaf Scholz kancellár oldalán pedig katonai tanácsadói szerepet is be fog tölteni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Boris Pistorius német védelmi miniszter egy Leopard 2A6-os harckocsin utazik a Bundeswehr 203-as páncélos zászlóaljánál tett látogatása során. (Fotó: Sascha Schuermann/Getty Images)

Ajánljuk még