Gyász

Elhunyt Gát György

Ismét ballisztikus rakétákat indított Észak-Korea

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított kedden – közölte Dél-Korea egy nappal azután, hogy öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot kezdte meg az Egyesült Államokkal.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesítette bizottsága arról számolt be, hogy két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát észleltek, amelyeket a Keleti-tenger irányába bocsátották fel Dél-Hvanghe tartomány Jangjon településének térségéből reggel 7 óra 41 perc és 7 óra 51 perc között.

Phenjan vasárnap két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról a „Szabadságpajzs” elnevezésű közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok kezdetének előestéjén.

Észak-Korea szerint az indítás célja „nukleáris elrettentő képességeinek ellenőrzése” volt, miközben bírálta a két szövetséges közötti gyakorlatokat.

Az ilyen katonai gyakorlatok, amelyek a két szövetséges szerint Phenjan növekvő fenyegetéseivel szemben hivatottak fellépni, rendszeresen kiváltják Észak-Korea haragját.

Kapcsolódó tartalom

Phenjan ezeket a manővereket területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul „megsemmisítő” fellépést ígér.

Phenjan 2022-ben „visszafordíthatatlannak” minősítette atomhatalmi státuszát,

és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megsértve rekordszámú ballisztikus tesztet hajtott végre. A múlt héten Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte hadseregének, hogy fokozza a katonai manővereket egy „valódi háborúra” való felkészülés jegyében.

Washington többször is megerősítette „megingathatatlan” elkötelezettségét, hogy megvédi Dél-Koreát, felhasználva „katonai képességeinek teljes skáláját, beleértve a nukleáris képességeket is”.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még