Gyász

Elhunyt Gát György

Átfogó LMBTQ-kampányt dolgozott ki összeomlása előtt a csődbe ment amerikai bank

| Szerző: hirado.hu
Két amerikai nagy bank is fizetésképtelenné vált 48 óra leforgása alatt, a betéteseknek összesen több száz milliárd dollárja bennragadt. Joe Biden elnök igyekezett nyugtatni a kedélyeket az amerikai piacnyitásra időzített sajtótájékoztatóján. A tőzsdei árfolyamok ennek ellenére összeomlottak, több bankpapír kereskedését felfüggesztették. Egyes elemzők szerint a 2008-as válság óta nem látott bajban van a világgazdaság.

Valósággal megrohamozták az elkeseredett betétesek a bankfiókokat szerte az Egyesült Államokban, miután elterjedt a hír: összeomlott az USA egyik legnagyobb bankja.

Szombaton vált hivatalossá: csődbe ment a Silicon Valley Bank, több mint 200 milliárd dollár értékű betét és kötvény sorsa vált bizonytalanná. Ez az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődje a 2008-as gazdasági világválság óta. Különösen súlyos csapás ez az innovatív hightech- és egészségügyi szektorra: 2022-ben ugyanis minden második ilyen jellegű amerikai start up vállalat ennél a banknál vezette a számláját.

Kapcsolódó tartalom

Az összeomlást egyesek szerint maguk a betétesek okozták akkor, amikor tömegesen kezdték kiüríteni számlájukat. A bankcsőd óta azonban több botrányra is fény derült: az igazgatótanács tagjai egyetlen nappal korábban óriási bónuszokat adtak maguknak és több mint 4 millió dollár értékben váltak meg részvényeiktől. Kiderült az is: a krachot megelőző kilenc hónapban a banknak nem volt kockázatmenedzsere, ellenben átfogó LMBTQ-kampányt dolgozott ki.

Hogy elkerülje a pánikot és a betétesek rohamát, a szövetségi betétbiztosítási szervezet már vasárnap jelezte: hétfőtől összeghatár nélkül, mindenki hozzáférhet a banknál vezetett számlájához. Az amerikai kormány pedig bejelentette: 25 milliárd dolláros hitelkeretet nyújt az amerikai bankoknak, míg a FED gyorskölcsön-programot indít a hitelintézeteknek. A bajt azonban így sem tudták elkerülni: vasárnap a Signature Bank is összeomlott, így az amerikai történelem második legnagyobb bankcsődje után egyetlen nappal következett a harmadik: 110 milliárd dollár tőkével és 88 milliárd dollár betéttel vált fizetésképtelenné a New York-i pénzintézet. Joe Biden elnök hétfőn biztosította az amerikaikat, hogy bankrendszerük nem fog összeomlani.

„Köszönhetően a kormányzatom gyors intézkedéseinek az elmúlt napokban, az amerikaiak bízhatnak abban, hogy a bankrendszer biztonságos. A betétek ott lesznek, amikor szükségük van rájuk. Az érintett bankoknál számlát vezető kisvállalkozások országszerte fellélegezhetnek tudván, hogy oda tudják adni dolgozóik bérét és ki tudják majd fizetni számláikat”fogalmazott az amerikai elnök.

Kapcsolódó tartalom

Szakértők félnek, hogy ezzel még nem ért véget az amerikai bankszektor válsága, ami hamarosan világméretűvé válhat. Az összeomlás által keltett hullámok végigsöpörtek az óceánon: az ázsiai és európai piacokat is megbolygatták. A csődbe ment Silicon Valley Banknak például volt fiókvállalata Londonban, amelyet most a brit HSBC holding vásárol fel, az ügyfelek megnyugtatására. Rishi Sunak miniszterelnök pedig igyekezett megnyugtatni a szigetország lakóit: a brit gazdaságot nem fogja megrengetni a kibontakozó válság.

Kapcsolódó tartalom

„Hamarosan konkrétumokat is fogunk tudni mondani, de egy biztos: továbbra is támogatjuk a technológiai ágazatunkat, ami a világ egyik legjobbja! Szeretném, ha mindenki tudná: pénzügyi szektorunk stabil alapokon áll, nincs semmi ok az aggodalomra” – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök.

A német pénzügyi szabályozó hatóság hétfőn közölte, hogy felfüggeszti az összeomlott amerikai bank német fiókvállalatának működését. Kiemelték azonban, hogy a banknak nincs rendszerszintű jelentősége az országban. Eközben a berlini kormány szóvivője hangsúlyozta, hogy a mostani helyzet nem mérhető a 2008-as pénzügyi világválsághoz, azonban figyelemmel kísérik a helyzetet. Az ország központi pénzintézete pedig hétfőn válságstábot hívott össze, hogy felmérje a bankcsőd lehetséges következményeit a német piacon.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszeréről beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csődbe ment a Silicon Valley Bank (SVB) (fotó: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis).

Ajánljuk még