Gyász

Elhunyt Gát György

A valaha volt legnagyobb közös hadgyakorlatra készül a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok

A Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok a valaha volt legnagyobb közös hadgyakorlatára készül a következő hónapban – jelentette be az esemény szóvivője kedden.

Az április 11-28. között megrendezendő gyakorlatnak 17 600 résztvevője lesz, akikből 12 ezer amerikai. Jelen lesz 111 ausztrál katona is, de szerepük elsősorban a szárazföldi tevékenységre fog korlátozódni.

Az éves hadgyakorlatok sorában most először hajtanak végre tengeri éleslövészetet – közölte Michael Logico ezredes, a Fülöp-szigeteki hadsereg kiképzőközpontjának igazgatója, egyben az esemény szóvivője.

Hangsúlyozta: „Megvan az abszolút, elidegeníthetetlen jogunk arra, hogy megvédjük a területünket. Azért vagyunk, hogy megmutassuk harckészültségünket.”

Az eddigi legnagyobb közös hadgyakorlat 2015-ben volt 11 ezer katona részvételével.

A nagyobb léptékű gyakorlat Ifj. Ferdinand Marcos államfő múlt havi döntését követi, miszerint néggyel bővítették, s ezáltal kilencre növelték az Egyesült Államok hozzáférését a szigetország katonai bázisaihoz. Marcos február 1-jén jelentette be, hogy „teljes mértékben végrehajtja” az Egyesült Államokkal 2014-ben aláírt, de elődje, Rodrigo Duterte által némileg szabotált védelmi együttműködési megállapodást, az EDCA-t.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még