Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Törésvonalak Washington és Kijev között?

| Szerző: hirado.hu
Az eddigi szövetség dacára több magasrangú amerikai politikus közölte: nem folytathatják a végtelenségig a fegyverszállításokat a háborúban álló Ukrajnának. Kijev és Washington kapcsolatát több dolog terheli, amely kényelmetlenné kezd válni az amerikai vezetésnek: Volodmir Zelenszkij újabb és újabb fegyvereket követel, ráadásul a stratégiailag kevéssé fontos Bahmut városánál komoly veszteségeket szenvedett az ukrán haderő. Kevin Mccarthy, az amerikai képviselőház elnöke közölte: hazája „nem állít ki több biankó csekket” Ukrajnának.

Egyre több olyan vélemény lát napvilágot a 2022. február 24-én kirobbant orosz–ukrán háború fejleményeit illetően, amely szerint az Amerikai Egyesült Államok és Ukrajna között töredezni látszik az eddig prosperáló politikai és katonai egység.

 

Az amerikai Michael Mccaul republikánus kongresszusi képviselő szerint

Washingtonnak nincs világos politikai célja. „Jelenleg nem látom a győzelemre irányuló amerikai lépéseket”

– közölte a politikus.

Kapcsolódó tartalom

A külügyi bizottság elnöki tisztét is betöltő képviselő lehetséges forgatókönyvként említette, hogy „az USA csak annyi segítséget nyújt Ukrajnának, hogy túléljen, de a győzelem elmaradjon.”

A két állam közötti szövetség megingása több ponton is tetten érhető:

Washington nehezményezi a stratégiailag nem kiemelt fontosságú Bahmut városának védelmére fordított ukrán energiát, valamint az oroszok által közel egy évtizede uralt Krím „felszabadítását” célzó hadműveleteket.

Kapcsolódó tartalom

Több kormánytisztviselő szerint az ukrán hadvezetés teljesen feleslegesen pazarolja erejét a hónapok óta tartó bahmuti összecsapásokban, önmagát gyengíti Kijev, így egy jövőbeni sikeres ellentámadás esélye egyre kisebb. Ezzel kapcsolatban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közölte:

„Távol álljon tőlem annak a hatalmas erőfeszítésnek a lebecsülése, amelyet az ukrán katonák és a hadvezetés fejtettek ki Bahmut megvédéséért, ám ez sokkal inkább szimbolikus jelentőségű tett, mintsem hadászati jelentőségű.”

Kapcsolódó tartalom

Nehezíti az együttműködést, hogy Kijev állítólag az orosz filozófus, Putyin-párti gondolkodó, Alekszander Dugin lánya ellen követett el merényletet, Washington ugyanis nem támogatja az ukrán területeken kívüli fegyveres akciókat.

Magukat megnevezni nem kívánó washingtoni tisztségviselők szerint, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szállította a legtöbb fegyvert Ukrajnának, Kijev állandóan újabb fegyvereket követelt, ráadásul Volodimir Zelenszkij elnök „nem mutatkozott túl hálásnak” mindezért.

Kapcsolódó tartalom

Bár a fegyverszállítások a közeljövőben is megmaradhatnak, az Egyesült Államok állítólag közölte Kijevvel:

a végtelenségig nem folytatják Ukrajna támogatását.

Kevin Mccarthy, az Amerikai Egyesült Államok képviselőházának elnöke, aki elutasította az ukrán fél meghívását egy kijevi látogatásra, a fennálló helyzettel kapcsolatban közölte:

„hazája nem állít ki több biankó csekket Ukrajnának”.

 

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Politico.eu

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még