Aktuális

Autós üldözés az Üllői úton, videón a hajsza: négy piroson is áthajtott a rendőrök elől menekülő ittas ámokfutó

Több tucat áldozata van a Freddy-ciklonnak Mozambikban és Malawiban

Már több mint száz ember halálát okozta az Afrika déli részét sújtó Freddy ciklon Malawiban és Mozambikban, miután múlt hét végén egy hónapon belül már másodszor is lecsapott a kontinensre – erősítették meg a két ország hatóságai.

A ciklon először Mozambik középső részén okozott súlyos károkat szombaton, majd Malawi felé haladt tovább. A trópusi vihar háztetőket tépett le, áradásokat okozott, a heves esőzés pedig földcsuszamlásokat is előidézett.

Malawiban 99 ember halt meg – közölte a helyi katasztrófavédelem.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint elképzelhető, hogy a Freddy lesz a valaha feljegyzett leghosszabb ideig tartó trópusi vihar. Február végén ért partot Madagaszkáron, áthaladt a szigeten, majd pár nap múlva elérte Mozambikot és Zimbabwét.

A heves esőzések mindkét országban áradásokat okoztak, több mint 171 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, és nagy kiterjedésű termőföldek kerültek víz alá. Mozambikban 10, Madagaszkáron pedig 17 ember vesztette életét akkor.

Freddy ezután a partvidéktől nem messze egy kört írt le, és a melegebb vizek felett nagy mennyiségű párát szívott fel, így jelentősen megerősödve tért vissza és csapott le újra Madagaszkárra, majd érte el szombaton ismét Mozambikot. A csaknem egy hónapja tomboló ciklonnak eddig 136 halálos áldozata van Mozambikban, Malawiban és Madagaszkáron.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még