Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Mindenki hozzájut pénzéhez az összeomlott Silicon Valley Banknál

Minden betétes pénzét garantálja az amerikai kormányzat, akinek megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál volt, és egy kisebb regionális banknál is hasonlóképpen jár el – jelentette be vasárnap este az amerikai pénzügyminiszter, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a betétbiztosítási szervezet elnöke.

Az intézkedés szerint minden betétes hozzájut a bajba került bankoknál őrzött pénzéhez, azok is, akikre nem vonatkozik a betétbiztosítás – áll a Janet Yellen pénzügyminiszter, Jerome Powell, Fed-elnök, valamint Martin J. Gruenberg, a szövetségi betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corporation) elnöke által kiadott közleményben.

A betétgarancia nem csak a Silicon Valley Bank ügyfeleire vonatkozik, hanem egy regionális bank, a Signature Bank betéteseire is, amely szintén az összeomlás szélére jutott.

A vasárnap este megjelent közlemény szerint az intézkedés már hétfőn életbe lép, és alapot hoznak létre a hasonló helyzetek kezelésére is.

A dokumentum szerint ugyanakkor a csődbe jutott pénzintézmények részvényesei és a fedezetlen vállalati kötvények tulajdonosai nem lesznek jogosultak az állami segítségre.

A betétbiztosítás adatai szerint az Egyesült Államok bankszektora mintegy 680 milliárd dollár nem realizált veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt időszakban, elsősorban amiatt, mert a Fed az infláció elleni küzdelem jegyében meredeken emelte az irányadó kamatot.

A pénzügyi hatóságok vezetőinek közös nyilatkozatából az is kiderül, hogy a bankok veszteségének ellensúlyozására 25 milliárd dolláros hitelvédelmi alapot képeznek, ahogy ezt a koronavírus járvány idején is tették.

A vasárnap esti bejelentés fordulat a Silicon Valley Bank kisegítésére vonatkozó korábbi közleményekhez képest, ugyanis egy vasárnap reggeli sugárzott interjúban Janet Yellen, miniszter még azt nyilatkozta, hogy nem lesz állami mentőöv a bankcsőd nyomán, igaz azt jelezte, hogy a betétesek pénzének biztosításán dolgoznak.

Kapcsolódó tartalom

A pénzügyminiszter is a magas kamatokat jelölte a banki csődök elsődleges okaként, ami következménye az irányadó kamatláb folyamatos emelésének az infláció elleni küzdelem egyik legfontosabb elemeként, ami ugyanakkor a bankok számára kötvények és jelzálog-alapú értékpapírok értékvesztéséhez vezetett, és aminek a Silicon Valley Bak különösen kitett volt.

Még szombaton Kalifornia kormányzója Joe Biden elnökhöz fordult segítségért, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a bank összeomlása. Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet ezzel nem csak munkahelyeket és emberek megélhetését megvédve, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját.

A két nap alatt összeomlott Silicon Valley Bank ügyfelei elsősorban vállalkozások főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok voltak, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A Silicon Valley Bank az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, és összeomlása kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is, miután beszüntette működését a SVB londoni bankja, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban.

A Silicon Valley bankot 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázati tőketársaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak nagy részével volt kapcsolatban.

Ajánljuk még