Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Kína új miniszterelnöke együttműködésre szólította fel az Egyesült Államokat

Az együttműködés fokozására szólította fel az Egyesült Államokat hétfőn Kína új miniszterelnöke Pekingben, a parlament éves ülésének végén tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy „a gazdaság fejlesztése az alapvető megoldás a munkahelyteremtésre”. Li Csiang kiemelte, hogy a világ két legnagyobb gazdasága gazdasági és kereskedelmi szempontból szorosan kapcsolódik egymáshoz. „Kína és az Egyesült Államok képes és köteles együttműködni” – mondta, és hozzátette, hogy „a bekerítés és az elnyomás (senkinek) sem nem érdeke”.

A politikus egyben megismételte Hszi Csin-ping kínai elnök korábbi vádjait, amelyek szerint az Egyesült Államok elszigeteléssel akarja megakadályozni Kína felemelkedését a világban.

A kormányfő ugyanakkor viszonylag békülékenyebb hangot ütött meg Washingtonnal szemben, mint a kínai államfő és Csin Kang külügyminiszter.

A Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat az elmúlt hónapokban egy állítólagos kínai kémléggömb amerikai légtérben való lezuhanása különösen kiélezte.

A két ország közötti feszültséget tovább növelték Peking Tajvannal szembeni követelései. Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, stratégiai jelentőségű Tajvanra.

A nemzetközi közösség attól tart, hogy Oroszország ukrajnai háborúján felbuzdulva Kína hasonló lépésre szánhatja el magát Tajvan kérdésében. Kína tavaly augusztusban nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, válaszul arra, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök a szigetre látogatott.

Kapcsolódó tartalom

Li Csiang új kínai miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

Ajánljuk még