Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Ferenc pápa: A gender-ideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás

„A gender-ideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás” – jelentette ki Ferenc pápa egy argentin lapnak adott interjúban. A katolikus egyházfő felhívta a figyelmet arra, hogy a gender-ideológia összemossa a különbségeket a férfiak és a nők között. Ferenc Pápa nem először áll ki ezen véleménye mellett. Januárban a Vatikánban nemzetközi diplomaták előtt bírálta az abortuszt, valamint a gender-ideológiát népszerűsítőket.

 

„A gender ideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás” – így fogalmazott a La Nación argentin lapnak adott interjújában Ferenc pápa, néhány nappal pápasága tizedik évfordulója előtt. A katolikus egyházfő kifejtette: a gender ideológia összemossa a különbségeket a férfiak és a nők között. Az emberiség gazdagsága viszont a különbségekben rejlik. Hozzátette: naivak azok, akik azt hiszik, ez a haladás útja.

„Ez rendkívül veszélyes, mert megsemmisíti a különbségeket és az emberiséget, az emberiség gazdagságát, a személyiségtípust, a kulturális és társadalmi különbségeket, valamint a különbségek közötti feszültséget” – szögezte le a Szentatya.

Ferenc pápa 2013 óta a katolikus egyház feje. Bár sokan nyitott és haladó vallási vezetőnek tartják, ő mindvégig következetes maradt a katolikus egyház tanításaival kapcsolatban.

2021-es Magyarországi látogatása során a család fogalmával kapcsolatban is világosan fogalmazott. Leszögezte: a család az apa, anya, gyerek és pont – hangsúlyozta akkor Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

„Azt mondta, hogy nem lehet engedni, hogy relativizálják a családokat. A család az apa, anya, gyerek és pont. Nem azt mondta, hogy vitassuk meg, legyenek elég erős érvek. Azt mondta, hogy pont, nincsen róla vita” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

Idén januárban pedig nemzetközi diplomaták előtt beszélt arról a Vatikánban, hogy szükség van a személy iránti tisztelet kimutatására, és nem szabad a gyerekekre rákényszeríteni egy új, zavaros emberi lény vízióját.

A nyugati országokban ugyanis már nem ritka, hogy az iskolában arra tanítják a gyereket: előfordulhat, hogy valaki rossz testbe születik. És hogy a nemük nem állandó, csak a születésük után kijelölnek számukra egyet.

Egyre több országban engedélyezik az azonos neműek házasságát is.

Kapcsolódó tartalom

A német liberálisok nemrég megszavazták a homoszexuális párok megáldását is – erről szombaton számolt be a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet: a magát szinodális útnak nevező mozgalomban a német püspöki kar és a világi hívek tanácskoznak egyházjogi és hitelvi kérdésekről.

Legutóbb a homoszexuális párok megáldásáról szavaztak az egyházmegyékben. A felhívást nagy többséggel fogadták el, 202 résztvevőből 176-an voksoltak a kezdeményezés mellett. Az 59 jelenlévő püspök közül pedig mindössze kilenc ellenezte a javaslatot.

Ferenc pápa már a mozgalom megalakulásukkor felszólította a tagokat, ne térjenek el az egyház tanításaitól bizonyos társadalmi ideológiák kedvéért.

Egy pénteki interjúban ismét beszélt a homoszexuálisok helyzetéről.  Azt mondta: ahogy az evangélium hirdeti is Isten mindenkit szívesen lát egyházában. A Vatikán azonban ezzel kapcsolatban korábban egyértelműen fogalmazott, és leszögezte, hogy az egyház nem részesítheti áldásban az azonos neműek kapcsolatát, az csupán egy férfi és egy nő házassága kaphat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ferenc pápa (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

Ajánljuk még