Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Az indonéziai Bali szigetének hatóságai szigorítanák a vízumkiadást az orosz és az ukrán turisták esetében

A népszerű üdülősziget, az indonéziai Bali hatóságai arra kérték az ország központi bevándorlási hivatalát, hogy szigorítsa meg a vízumszabályokat az orosz és az ukrán állampolgárok esetében, mert a szigeten illegálisan dolgozó orosz és ukrán turistákat találtak.

A hivatalos turisztikai adatok szerint az orosz állampolgárok a külföldi vendégek legnagyobb csoportjai közé tartoznak a délkelet-ázsiai országban. Viszont ebben a hónapban legalább négy orosz állampolgárt toloncoltak ki a vízumszabályok megsértése miatt, és a bevándorlási hatóságok többször figyelmeztették a Balin tartózkodó külföldieket, hogy ne dolgozzanak turistavízummal.

Bali kormányzója, I Wayan Koster vasárnap azt közölte: a sorozatos jogsértések miatt azzal a kéréssel fordult az illetékes igazságügyi minisztériumhoz, hogy szigorítsa meg a vízumkiadási követelményeket az orosz és az ukrán állampolgárok esetében, és törölje el azt a lehetőséget, hogy elég az országba érkezés után vízumért folyamodniuk.

A tisztviselőnek az Instagram közösségi oldalra feltett indoklása szerint a két ország állampolgárai részben azért utaznak Balira, mert hazájuk hadban áll, és többen közülük dolgozni is akarnak.

Hozzátette egyben: azért vonatkozna ez a szigorítás a két országra, mert állampolgáraik szabálysértései jelentősebbek voltak, mint a többieké.

Az intézkedés előzménye, hogy a helybeliek a közösségi médiában panaszkodtak néhány orosz turistára, köztük egy divatmodellre, aki meztelenül pózolt egy szent fánál, valamint egy férfira, aki alkoholos befolyásoltság alatt vezetve elütött egy gyalogost.

Az igazságügyi tárca alá tartozó bevándorlási hivatal szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben, ahogy Oroszország és Ukrajna jakartai nagykövetsége sem.

Indonézia lehetővé teszi, hogy bizonyos országok állampolgárai az országba érkezéskor kérjenek vízumot, miközben más országok turistáinak már az indulás előtt meg kell ezt tenniük.

Tavaly szeptember és idén január között több mint 77 500 orosz érkezett a délkelet-ázsiai országba. Az indonéz hatóságok ezt megelőzően enyhítettek drasztikusan a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokon.

A járványt közvetlenül megelőző ugyanezen időszakban mintegy 88 ezer orosz turista látogatott Indonéziába. Ezzel párhuzamosan, az említett időszakban mintegy 8800 ukrán látogató volt. A tengerpartjairól, templomairól, vízeséseiről és éjszakai életéről ismert Bali 2019-ben, a járvány előtti évben 6,2 millió külföldi látogatót vonzott.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még