Gyász

Szívszorító búcsú: Közös sírba temetik a színésszel Tahi Tóth László özvegyét

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tengerben épül a 21. század kínai nagy fala

| Szerző: hirado.hu
Úgy tűnik, Kína egyre jobban belehúz a Csendes-óceán uralásért folytatott versengésben. Az amerikakiak már így is aggódhatnak a Dél-kínai-tengeren eddig megépített mesterséges szigetrendszer, a „homok nagy fala” miatt, de az ásziai nagyhatalom most megépíti az eddigi legnagyobb szigetépítő hajót, amit valaha ember látott.

Kína egy olyan rekordméretű kotróhajó kifejlesztésén dolgozik, amely 50 százalékkal erősebb lesz, mint a meglévő „szuper-szigetépítője” – írta meg a South China Morning Post angol nyelvű hongkongi lap.

A fejlesztés alatt álló új önjáró szívó kotróhajó elsőként a világon 10 000 kilowattos fúró- vagy vágófejjel fog rendelkezni – mondta Qin Bin, az állami tulajdonú China Communications Construction Company (CCCC) leányvállalatának, a Tianjin Waterway Bureau-nak a főmérnöke.

Kapcsolódó tartalom

A hongkongi lap emlékeztetett: összehasonlításképpen, elődje, a Tian Jing – a 2013-ban és 2014-ben a Dél-kínai-tengeren lévő, vitatott kínai mesterséges szigetek építésében részt vevő fő hajó – 4400 kilowattos fúróteljesítménnyel rendelkezik, a 2019-ben üzembe helyezett Tian Kun pedig, amely Ázsia legerősebb ilyen típusú hajója, 6600 kilowatt teljesítményű.

A kotróhajók a fúrógépükkel átfúrják a folyó vagy a tenger medrében lévő sziklákat, majd felszippantják a köveket és a homokot, hogy az így kapott nagy mennyiségű törmeléket akár nagy távolságokra is eljuttassák.

A szerkezeteket hajózási vízi utak megtisztítására vagy mesterséges szigetek építésére használják. Utóbbinak óriási jelentősége van abban a kínai-amerikai versengésben, hogy ki uralja a Dél-kínai-tengert. Ahogy azt nemrég megírtuk, olyan vizekről van szó ugyanis, amelyeken évente dollárbilliókban mérhető kereskedelem zajlik.

Kapcsolódó tartalom

Aki az úr a térségben, az a fejlett félvezetők szállítása felett is őrködhetne. Kína ezzel fenyegetné az Egyesült Államok szövetségeseinek, például Japánnak a biztonságát, és mindez megkérdőjelezné az amerikai elsőbbséget a világ egy olyan részén, amelyet a II. világháború vége óta az Egyesült Államok ural.

Kína nagy összegeket fektetett a kotróiparába, 2006 óta mintegy 200 hajót épített, amivel a világ egyik legnagyobb kotrógépgyártójává vált.

A már említett Tian Jing tervezésében nem csak kínaiak, de európaiak is részt vettek, a kotróhajó ugyanis a Shanghai Jiao Tong Egyetem és a német Vosta LMG közös tervei alapján készült. 2010-ben helyezték üzembe, óránként 4500 köbméter homok kitermelésére képes, és nagy teljesítményű szivattyúja akár 6 km távolságra is el tudja juttatni a homokot. A fejlesztés alatt álló új hajó még ennél is nagyobb teljesítményre lesz képes.

A Tian Jing a hongkongi lap értesülései szerint 193 napot töltött a Spratly-szigetek öt zátonya között mozogva 2013 szeptembere és 2014 júniusa között.

Feldarabolta a víz alatti korallzátonyokat, majd felszippantotta és egymásra halmozta őket, hogy a Fiery Cross, Mischief és Subi nevű víz alatti atollakat a Dél-kínai-tenger legnagyobb szárazföldjeivé alakítsa, amelyeken repülőterek, radarállások és rakétaállások találhatók.

Ezt a mesterséges szigetrendszert a South China Morning Post csak a „homok nagy falaként” emlegeti, amely arra tett utalás, hogy jelentősége védelmi szempontokból a kínai nagy faléhoz mérhető, amely évszázadokig védte az országot a nomád törzsek támadásaitól.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Kínaiak által épített mesterséges sziget a Dél-kínai-tengeren (fotó: Ezra Acayan/Getty Images).

Ajánljuk még