Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Sikeresen tért vissza a NASA és a SpaceX öt űrhajósa a Nemzetközi Űrállomásról

| Szerző: hirado.hu
Öt hónapos küldetés után visszatértek a Nemzetközi Űrállomásról a NASA és a SpaceX űrhajósai. Az öt fős legénység februárban sikeresen hárított el egy meghibásodást az űrállomáson. Tapasztalataikat azzal a négy magyar asztronauta-jelölttel is megoszthatják, akik közül egy 2024-ben eljuthat az űrbe.

 

Társaitól búcsúzott a Nemzetközi Űrállomás legénysége szombatra virradó éjjel. 157 űrben töltött nap után öt űrhajós indulhatott haza. A SpaceX Sárkány űrkapszulája floridai idő szerint szombat éjjel két óra húsz perckor sikeresen vált le az állomásról, és megkezdte útját a Föld felé.

A NASA és a SpaceX közös küldetésén amerikai, orosz és japán űrhajósok vettek részt.

A Nemzetközi Űrállomás üzemeltetése mellett egy rendkívüli feladattal is meg kellett birkózniuk, amikor két hibás orosz űrkapszula megjavítását és cseréjét kellett megoldaniuk. A küldetést vezető Nicole Mann első amerikai őslakosként járt az űrben.

A hazatérésre eredetileg március nyolcadikán, szerdán került volna sor, de a kedvezőtlen időjárás miatt az űrhajósok végül csak szombaton indulhattak el.

Tizenkilenc órával később a NASA infravörös kamerákkal rögzítette a visszatérést. Először kettő, majd végül már négy fékezőernyő segítette a süllyedést. A kapszula végül szombat este kilenc órakor sikeresen landolt a Mexikói-öbölben, nem messze Florida partjaitól.

A vízfelszínen lebegő kapszulát azonnal egy hajóra emelték, majd megkezdődött a legénység kiemelése. A földi gravitációtól elszokott űrhajósokat hordszékekben szállították el.

A hazatért legénység pótlására még március elején négy új taggal bővült a Nemzetközi Űrállomás személyzete.

2024-ben pedig egy magyar űrhajós is lehetőséget kaphat,

hogy a napokban megkezdődött HUNOR űrprogram keretein belül 30 napot töltsön az állomáson.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A SpaceX Sárkány űrkapszulája és legénysége Floridában, 2023. március 11-én. (Fotó: EPA/NASA/Keegan Barber)

Ajánljuk még