Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Ismét százezrek tüntettek Franciaországban a tervezett nyugdíjreform ellen

Ismét százezrek tüntettek Franciaországban a tervezett nyugdíjmódosítások ellen. A törvényjavaslat szerint az országban 62-ről 64 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. A megmozdulások ellenére a szenátus tagjai szombaton elfogadták a javaslatot, a végső szavazás a törvényről a jövő héten lesz.

 

„Mind együtt vagyunk. Országos sztrájkot, le Macronnal!” – skandálták a franciák a szombati tömegtüntetésen Párizsban. Tízezrek vonultak a francia főváros utcáira, hogy a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényjavaslat ellen tiltakozzanak. A tervezet szerint a munkavállalók a korábbi 62 év helyett csak 64 éves koruk után vonulhatnak vissza.

„Én a takarítók nevében szólok. Nagyon nehéz munkát végzünk. Vannak köztünk olyanok, akik 40 éven keresztül hajnali négykor kelnek és este tízig dolgoznak. Sok dolgozónk nagyon fáradt, ezért magas a munkahelyi balesetek és a megbetegedések száma. Ilyen körülmények között egyszerűen lehetetlen 64 éves korig dolgozni” – mondta egy szakszervezeti vezető.

Franciaországban január óta már a hetedik alkalommal szerveztek tömegtüntetést.

Hatósági becslések szerint a szombati megmozdulásokon országszerte több mint 300 ezren vettek részt, a szakszervetek szerint viszont ennél sokkal többen, több mint egymillióan adtak hangot elégedetlenségüknek.

„A kormány nemhogy nem hallgat az emberekre, hanem egyenesen ellenünk dolgozik. Tüntetnünk kell, mert ha nem teszünk semmit, akkor nem lesz változás. Ha a kormány nem enged, akkor mi sem” – mondta egy tanár.

Kapcsolódó tartalom

A francia vezetők szerint az állam költségvetése már nem tud ennyi nyugdíjast eltartani, és ezért van szükség a nyugdíjkorhatár két éves kitolására. A francia szakszervezetek szerint a társadalom egységesen elutasítja a tervezetet, ezért népszavazáson kellene dönteni róla.

„A reformok két évvel csökkentenék a veszélyeztetett emberek várható élettartamát. Mindenki tudja, hogy a tervezet kegyetlen és igazságtalan. Ez jól látható a közvélemény-kutatásokból. A céljaink elérése érdekében szélsőséges eszközökre van szükség. Ezért támogatjuk a sztrájkokat, hogy megbénítsuk az országot, és Macron elnök kénytelen legyen visszavonni a törvényjavaslatot” – mondta egy diákszakszervezet szóvivője.

Bár a felvonulások többnyire békésen zajlottak, a demonstrálók közül többen kirakatokat törtek be és gyújtogatásokba kezdtek. Sok helyre riasztották a párizsi tűzoltóságot, hogy eloltsák az utcákon égő szemétkupacokat.

„A szenátus elfogadta a javaslatot” – jelentette be a testület elnöke szombaton. A megmozdulások dacára a francia felsőház tagjai szombat este 192 igen és 112 nem szavazat mellett fogadta el a kezdeményezést.

A törvény beiktatásáról március tizenötödikén dönthet a francia törvényhozás. A szakszervezetek a hétvégén jelezték: mindent megtesznek a törvény elfogadása ellen, ezért szerdára újabb tüntetésekkel készülnek.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még