Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Black Monday: hétfőig lépnie kell Washingtonnak Amerika második legnagyobb bankösszeomlásának ügyében

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai kormánynak meg kell védenie a bank összes betétesét – ezt szorgalmazta a Fox News hírtelevízió által is idézett Bill Ackman milliárdos befektető a hétvégén, miután két nap alatt összeomlott a Silicon Valley Bank (SVB), ami az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt. A bank kapcsolatban állt a Szilícium-völgy vállalkozásainak jelentős részével.

 

A pénzügyi szakértő szombaton hosszas elemzést írt a Silicon Valley Bank csődjéről, arra figyelmeztetve: a kormánynak hétfőig lépéseket kell tennie, hogy elkerülje a gazdasági összeomlást – emeli ki a Fox News.

A Silicon Valley Bank pénteki összeomlása a legsúlyosabb amerikai pénzintézeti csőd a 2008-as gazdasági világválság óta.

Az SVB, amely a 16. legnagyobb bank volt az Egyesült Államokban, 209 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel rendelkezett 2022 végén. A csődöt az idézte elő, hogy részvényei péntek reggel 60 százalékkal estek vissza, miután előző nap szintén 60 százalékkal zuhantak.

Kapcsolódó tartalom

Jön a fekete hétfő?

Ackman, a Pershing Square Capital Management vezérigazgatója a Twitteren fejtette ki véleményét a helyzetről. Szerinte azzal, hogy az SVB csődbe mehetett anélkül, hogy minden betétesnek védelmet nyújtott volna, a világ ráébredt, mit jelent a biztosítatlan betét: fedezetlen követelést egy csődbe ment bankkal szemben.

Azt jósolta, hogy

az emberek rohanni fognak, hogy hatalmas összegeket vegyenek ki a biztosítás nélküli betétekből

az összes, „nem rendszerszinten jelentős” bankból (SIB), és pénzüket amerikai kincstári (UST) pénzpiaci alapokba és a rövid lejáratú UST-alapokba fogják átmenteni.

Kifejtette: most már nem valószínű, hogy bárki megveszi a csődbe ment SVB bankot, s a kormánynak azért kell lépéseket tennie, hogy garantálja: nem ismétlődik meg ugyanez a többi kisebb banknál, a SIB-knél, hiszen ha az összes ilyen pénzintézetből kimenekítik a pénzüket az emberek, az „önmagában több rendszerkockázatot teremt”.

„Csak fokozta a pánikot”

Ryan Falvey, a Restive Ventures fintech befektetője – tulajdonképpen a bank ügyfeleire hárítva a felelősséget – a CNBC-nek úgy fogalmazott: „hisztéria által kiváltott bankroham” vezetett az SVB összeomlásához.

Kapcsolódó tartalom

Falvey, az SVB volt alkalmazottja, aki 2018-ban saját alapot indított, a bank hirtelen bukásának egyik fő okaként a technológiai befektetői közösség erősen összefonódott jellegét jelölte meg. Szerinte a prominens alapok, köztük a Union Square Ventures és a Coatue Management az elmúlt napokban

e-maileket küldtek a startupok teljes névsorának, amelyben arra utasították őket, hogy a bankroham miatti aggodalmak okán vonják ki az SVB-ből az alapokat.

A közösségi média csak fokozta a pánikot” – jegyezte meg.

Amikor azt mondod: »Vegyétek ki a betéteket, csőd fenyeget!«,  az olyan, mintha tüzet kiáltanál egy zsúfolt színházban” – fogalmazott Falvey, aki szerint egy ilyen helyzetben csődöt harsogni nem más, mint önbeteljesítő jóslat.

(Kiemelt kép: Emberek gyülekeznek a Silicon Valley Bank egyik fiókjának bejáratánál a kaliforniai Santa Clarában 2023. március 10-én. Fotó: MTI/AP/Jeff Chiu)

Ajánljuk még