Időjárás

Ne hagyjuk otthon az esernyőt! – figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Újabb migrációs hullám fenyeget: a török-szíriai földrengés után milliók indulhatnak útnak Nyugat-Európába

Újabb migrációs hullám fenyegeti a Balkánt – erről ír a szerb sajtó. Szakértők ugyanis azzal számolnak, hogy a törökországi és a szíriai földrengések után újabb milliók indulnak el gazdasági migránsként Nyugat-Európába. Csak pénteken több mint háromszáz határsértővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek és a katonáknak a déli határnál. Közben Szerbia is tele van bevándorlókkal: már nemcsak a határmenti települések, hanem a szerb főváros is gyülekezőhellyé vált.

 

A pénzüket számolják a migránsok a szerb főváros egyik közkedvelt parkjában. Embercsempészeknek készítik elő a megbeszélt összeget, csakúgy mint egy másik csoport, amely a pénzváltó előtt áll. A migránsokat segítő bűnözők több ezer eurót kérnek tőlük. Cserébe azt ígérik nekik, hogy segítenek nekik eljutni a kiszemelt Európai Uniós országba.

„Azt kell csinálnunk, amit mondanak. Idejön egy ember, aki megmondja, hogy jutok el Németországba. Át kell kelnem a magyar határon is. Tudom, hogy nehéz lesz, de akkor is el akarok jutni Németországba” – mondta egy migráns.

Belgrádba szinte megállás nélkül érkeznek az újabb csoportok. Sokan csak annyi ideig maradnak, amíg ruhát és étel kapnak a segélyszervezetektől.

Sokszor látni őket a bankoknál és a postáknál is. Elmondásuk szerint ugyanis otthonról, családtagjaik és barátaik rendszeresen küldenek nekik támogatást. Amint végeztek Belgrádban, azonnal indulnak is tovább a magyar határ felé. Azt mondják, minél előbb el szeretnék hagyni Szerbiát.

„Az emberek, akik ide jönnek Szerbiába, maximum öt, vagy hat napig maradnak. Azután továbbmennek az Európai Unióba” – mesélte egy afgán migráns.

Egy másik társa pedig arról is beszélt a Híradónak, hogy bár az út hosszú és veszélyes, mégis megéri, nekik ugyanis azt ígérték, hogy nyugaton segélyek és jó élet vár rájuk.

„Hosszú és nehéz volt eljutni idáig. Több országon is átkeltem már, erdőkben, illegális táborokban aludtam. Csak pár napja vagyok itt Szerbiában. Egy kicsit megpihenek, és megyek is tovább Európába” – mondta egy másik férfi.

Kapcsolódó tartalom

Csoportosan álldogálnak a migránsok a nagykikindai befogadóközpont udvarán is. Ők azok a bevándorlók, akik Románia felé szeretnének továbbindulni.

„Látjuk, ahogy csoportosan mennek a határ felé. Azt gondolják, hogy ott probléma nélkül átjuthatnak az Európai Unióba. Nem értik meg, hogy nem léphetik át a határt csak úgy, ahogy a kedvük tartja” – panaszkodott egy helyi férfi.

De a migránsok is csalódottak. Azt mondják: az idő is sürgeti őket, hiszen már a maffiatagok is megjelentek a migránstáborokban.

„Nem jó dolgok történnek itt. Éjjel-nappal drogoznak az emberek. Becsavarják a marihuánás cigarettát, és elfüstölik. De itt van a maffia is. Ők szervezik az utat a migránsoknak Európába. És fegyverek is vannak” – mondta egyikük.

Kapcsolódó tartalom

Bár Szerbia tele van migránsokkal, az előrejelzések szerint a helyzet tavaszra még tovább romolhat.

Szerbiát újabb migrációs hullám fenyegeti, a balkáni országnak azonban nincs kapacitása a fogadásukra – erről számolt be a napokban a szerb sajtó. Menedékkérők Védelmével és Segítségével foglalkozó Központ igazgatója közölte, arra számítanak, hogy a földrengés sújtotta Törökországból és Szíriából sokan indulnak el olyanok, akik fedél nélkül maradtak.

Magyarország irányába is rendszeresek a próbálkozások. Csak pénteken több mint háromszáz illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök, és négy embercsempészt is elfogtak.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még