Aktuális

Megtámadták a volt görög pénzügyminisztert, kórházba került

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jó üzlet a háború a bolgár fegyvergyártóknak

A bolgár közvélemény ellenzi az Ukrajnába való fegyverszállítást. A volt miniszterelnök és kormánya támogatásával mégis dollármilliárdos értékben adtak el fegyvereket Ukrajnába a bolgár gyártók. Az üzletet külső közvetítők segítségével ütötték nyélbe, így nem kellett közvetlen szerződést kötniük a bolgároknak az ukránokkal.

 

Az ukrajnai konfliktus 2022. februári kirobbanása után a bolgár gyártók profitja rohamosan növekedett, Szófia 2022-ben megduplázta a fegyvereladását – közölte az Euractiv portálra hivatkozó V4NA.

Nem az ukránok fizettek a fegyverekért

Bulgária gyárt az ukrán hadsereg által is használt szovjet tervezésű fegyverekkel kompatibilis lőszereket is.

A volt megbízott bolgár védelmi miniszter szerint a fegyverekért nem az ukránok fizettek, hanem a britek, amerikaiak, lengyelek és más európai partnerek.

Bulgáriában a lakosság jelentős része elutasítja a direkt fegyverszállítást Ukrajnának, ezért döntött úgy még Kiril Petkov volt miniszterelnök kormánya, hogy közvetítők segítségével juttatja el a lőszereket és a fegyvereket Kijevnek

– írta a Blic szerb napilap.

Kapcsolódó tartalom

Románián és Lengyelországon keresztül

Az Euractiv forrásai szerint 2022-ben mintegy egymilliárd dollár értékben érkeztek fegyverek Ukrajnába. A szállítmányok főleg Románián és Lengyelországon keresztül érkeztek az országba. Így nem kellett közvetlen szerződést kötnie az ukránoknak és a bolgároknak.

 

Velizar Shalamanov volt megbízott védelmi miniszter megerősítette, hogy a bolgár fegyvergyártó cégek közvetlenül nem adnak el fegyvereket és lőszereket ukrán cégeknek.

„A kereskedelemre külön gyakorlat van, ami külföldi programokon keresztül történik”

– mondta.

„Jól pénzelt program működik Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Lengyelországban. Ezeken keresztül vásárolják meg Ukrajnának a szükséges fegyverzetet, vagyis a pénz nem ukrán, hanem brit, amerikai, lengyel vagy európai” – részletezte az Euractivnak a bolgár politikus, majd kiemelte, a fegyverszállításoknál a logisztika is fontos.

Kapcsolódó tartalom

Bulgária a háború első heteitől kezdve komoly szerepet játszott az ukránok lőszerrel és üzemanyaggal való ellátásában. Erről írt már a Welt is. A Guardian cikke szerint Kiril Petkov volt bolgár miniszterelnök és Assen Vasziljev pénzügyminiszter azt mondta, országuk biztosította tavaly tavasszal az ukrán hadseregnek a szükséges szovjet kaliberű lőszer 30 százalékát, esetenként a gázolaj 40 százalékát is.

Kapcsolódó tartalom

A korábbi kormányfő mindezt a közvéleménnyel szembemenve tette, hiszen a lakosság attól tartott, hogy ezekkel a manőverekkel könnyen belesodródhatnak a bolgárok is a konfliktusba.

Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev

Politikai válság

A volt bolgár miniszterelnök tavaly tavasszal arra szólította fel a lakosságot, hogy mindenki utalja át egyhavi fizetését egy alapítványnak, amelyet azért hoztak létre, hogy fegyvereket vásároljon Ukrajnának. A V4NA akkori beszámolója szerint Kiril Petkov Facebook-posztjában rámutatott, hogy segíteni kell Ukrajnának, akár úgy is, hogy az emberek pénzt vonnak meg saját maguktól.

A befizetéssel kapcsolatos tudnivalókat, adatokat is közölte bejegyzésében Petkov.

Petkov kormányát egy 4 párt alkotta koalíció támogatta, ám ő úgy döntött a fegyverszállítmányok jóváhagyásáról, hogy azzal nem értett egyet minden partnere. A szocialisták például nem akarták, hogy Bulgária fegyvereket exportáljon Ukrajnába.

Kapcsolódó tartalom

Petkov és kormánya tavaly júniusban megbukott. A politikai válság azóta is tart Bulgáriában, az őszi rendkívüli választások után nem sikerült új kabinetet alakítani, újabb voksolásra készülnek, amely áprilisban lehet esedékes.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Vaszil Donev

Kapcsolódó hírek

Messze az Egyesült Államok költötte eddig a legtöbbet az ukrajnai háborúra
Többször is elhangzott az elmúlt időszakban magas rangú ukrán politikusoktól és magától Zelenszkij elnöktől is, hogy a – főként – nyugati támogatások nélkül Ukrajna egyszerűen összeomlana. Nos, ez valóban így van, mind pénzügyi, mind katonai tekintetben az ukrán ellenállás elképzelhetetlen volna a nagy fokú külső segítség nélkül.
Külföld
Hiperszonikus rakétákkal hajtott végre megtorló csapást az orosz hadsereg
Nagyszabású, precíziós irányítású fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétákkal végrehajtott megtorló csapást hajtott végre ukrajnai célpontok ellen az orosz hadsereg, válaszul a Brjanszk megyében elkövetett terrortámadásra – jelentette be csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Külföld
Hat kellemetlen igazság az ukrajnai háborúról, amikről Scholz nem beszél
Érdekes véleménycikk jelent meg az egyik legolvasottabb német politikai-közéleti hírportálon, a Focus Online-on. A szerző szerint a német kancellárnak fel kellene ismernie, hogy az ukrajnai háború lassan új, nehéz szakaszába lép, és semmitmondó szlogenek helyett őszintén kellene beszélnie. Olaf Scholznak ideje lenne kimondania a „kellemetlen igazságokat”.
Külföld
Szavazzon! Ön szerint az EP-elnök fegyverszállításra való felhívása mennyiben segíti a fegyverszünet elérését és a békét?
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétvégén szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajna támogatására. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint „nem fegyverekre, hanem azonnali tűzszünetre van szükség”. Ön szerint mit eredményezhet az EP-elnök fegyverszállításra való nyílt felhívása? Szavazzon!
Külföld

Ajánljuk még