Baleset

Két autó összeütközött, lezárták az utat

A magas energiaárak miatt egyre többen vásárolnak napelemes rendszereket Angliában

Az egyre növekvő energiaárak miatt megnőtt a kereslet a megújuló energiaforrások iránt az Egyesült Királyságban. Egyre többen napelemek felszerelésével próbálják meg visszaszorítani a megugrott energiaszámlákat. A háztartások és az ipari termelők körében is egyre népszerűbb ez a megoldás – számolt be az M1 Híradója.

Egyre többen vásárolnak napelemes rendszereket Nagy-Britanniában. A szigetországban annyira megemelkedtek az energiaárak, hogy sokan a megújuló energiaforrásokkal próbálják enyhíteni a szankciós infláció és az energiaválság hatásait. Az egyre növekvő háztartási energiaigény mellett ráadásul megsokszorozódott az elektromos gépjárművek használata is, vagyis az emberek a korábbiaknál is több áramot használnak.

Kapcsolódó tartalom

Világszerte megemelkedtek az energiaárak, de ezzel párhuzamosan megnövekedett itthon a villamosenergia-fogyasztásunk is, mivel elektromos gépjárműveket használunk

– mondta el egy lutoni fogyasztó.

A hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban a villamosenergia-árak 2023 januárjában 67 százalékkal nőttek az előző év januárjához képest. Ennek is köszönhető, hogy egyre több háztartás választja a napkollektorok felhelyezését, valamint az egyéb energiahatékony – úgynevezett okosotthon-funkciókat is.

Kapcsolódó tartalom

Noha Anglia időjárása nem tűnik éppen ideálisnak a napelem használathoz, ennek ellenére egyre gyorsabb tempóban terjednek ezek az eszközök a családi házakon, sőt már az iparban is.

Az időjárás és a felhős napok ellenére Anglia egy nagyon jó energiatermelő ország Európában. Ugyanannyit tudunk termelni, mint mondjuk Németország vagy Franciaország és Spanyolország egyes részei

– nyilatkozta egy napelem kereskedés londoni igazgatója.

A megújuló energiaforrások a teljes elektromos hálózat 14 százalékát teszik ki jelenleg a szigetországban. Ez részben annak köszönhető, hogy az utóbbi években például csökkent a napelemes rendszerek ára.

Szakértők szerint ez az árzuhanás és a célzott lakossági állami támogatás kellett ahhoz, hogy a napelemek tömegesen kezdjenek elterjedni. Nagy-Britanniában jelenleg mintegy félmillió háztartás használ már napelemet villamos energia előállítására.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még