Gyász

Elhunyt Wilson Fittipaldi Forma–1-es pilóta

Robert C. Castel: Miközben az európai hatalom Brüsszelben koncentrálódik, a felelősség a nemzetállamok szintjén maradt

| Szerző: hirado.hu
A Mathias Corvinus Collegium Brüsszelben tartott geopolitikai konferenciát A geopolitika visszatérése? Európa egy évvel Oroszország ukrajnai inváziója után címmel. A Frank Füredi professzor által megnyitott eseményen a geopolitikai folyamatok neves oktatói és gondolkodói tartottak előadást, illetve a közönség bevonásával lehetőséget biztosítottak egyfajta vitára is. Az új globális rendről és a nagyhatalmi politika visszatérésének lehetőségéről szóló panelben Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő is előadást tartott, aki lapunk kérdéseire is válaszolt.

„A legnagyobb veszély az, hogy az Európai Unió egyfajta Schrödinger macskája. A hatalom és a felelősség kérdése elszakadt egymástól az unióban. Miközben a hatalom egyre inkább Brüsszelben koncentrálódik, a felelősség a nemzetállamok szintjén van” – fogalmazott Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő a hirado.hu-nak. A szakértő azt is elmondta, hogy a kontinens közössége akkor lesz képes érvényesíteni saját érdekét a nagyhatalmak között, ha a nemzetállamok szintjén ad választ a kérdésekre.

„Ha minden nemzetállamnak jó a helyzete, akkor az az Európai Uniónak is jó lesz.”

Kapcsolódó tartalom

A szakértő azonban arra is emlékeztetett, hogy európai stabilitás nem létezik az Egyesült Államok jelenléte nélkül. Kifejtette, a második világháború után kialakult amerikai és szovjet befolyás hatása továbbra is fennmaradt. Amennyiben pedig az USA eltűnne Európából, „a kontinens országai először egymásra támadnának, és csak utána fordulnának Oroszország ellen”.

Arra a kérdésre, hogy az Ukrajnában dúló háború magában hordozza-e a világháború kockázatát, a biztonságpolitikai szakértő egyértelműen igennel válaszolt. Rámutatott, hogy a jelenlegi nemzetközi rendszer sokkalta instabilabb, mint hetven vagy száz évvel ezelőtt.

Kapcsolódó tartalom

„Nem egy hidegháború zajlik, hanem párhuzamosan kettő: Amerika Oroszországgal szemben és Amerika Kínával szemben, ami már önmagában instabilitást okoz. Ezen túl pedig van egy sor kisebb atomhatalom, amelyek szintén destabilizálják a rendszert.”

Robert C. Castelt arról is kérdeztük, hogy a mai közbeszédben miért morális kérdésként tekintünk a közelünkben zajló háborúra? A szakértő szerint ez különösen Európában jellemző, ahol hiányoznak azok a gondolati eszközök és a tudás, mely Amerikában vagy a Közel-Keleten a sajtó és a döntéshozók kezében megvan. Mint mondta, mi azért nyúlunk a moralizáláshoz mint eszközhöz, mert annak a belépési küszöbe alacsonyan van. Robert C. Castel szerint azonban csak idő kérdése, hogy rádöbbenjünk, a háborúhoz ugyanúgy tudás szükséges, mint a gazdaság irányításához.

Kapcsolódó tartalom

Előadásában a szakértő az ukrajnai háború elmúlt egy évének eseményei kapcsán elmondta, hogy a modern nyugati hadseregeket ismét a tömeghadsereg fogja felváltani, a kétpólusú világ helyett pedig a regionális hatalmak fogják alakítani a 21. századot.

A Mathias Corvinus Collegium Brussels programjáról itt olvashat bővebben.

Kiemelt kép: Robert C. Castel az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorának, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorának felvételén (Fotó: HPG)

Ajánljuk még