Baleset

Több autó karambolozott az autópályán, több mint 10 kilométeres a torlódás

Rekordot dönthet Freddy, az ismét Mozambik felé közeledő trópusi ciklon

Időtartamban és több más szempontból is rekordot dönthet Freddy, az ismét Mozambik felé közeledő trópusi ciklon – jelentette ki pénteken Genfben az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) szóvivője.

Clare Nullis sajtótájékoztatóján elmondta, hogy adataik szerint a ciklonok időtartamrekordját jelenleg a John nevű, 1994-es tájfun tartja, amely 31 napig tartott. Freddy viszont már a 33. napjánál tart február 6-i felbukkanása és elnevezése óta.

A veszélyes ciklon Ausztrália északi partvidékének közelében keletkezett. Először végighaladt az Indiai-óceán déli része felett, majd február 21-én Madagaszkáron ért partot. Áthaladt a szigeten, és február 24-én elérte Mozambikot, majd Zimbabwét.

Mindkét országon olyan heves esőkkel haladt át, hogy azok áradásokat okoztak; több mint 171 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, és nagy kiterjedésű termőföldek kerültek víz alá.

Mozambikban 10, Madagaszkáron pedig 17 ember vesztette életét.

Freddy ezután a partvidéktől nem messze egy kört írt le, és a melegebb vizek felett nagy mennyiségű párát szívott fel, így jelentősen megerősödve tért vissza és csapott le újra Madagaszkárra. Jelenleg újra Mozambik felé tart, ahol az előrejelzés szerint az északon fekvő Zambezia tartományban ér majd partot legkésőbb a szombat reggeli órákban.

Clare Nullis arra figyelmeztetett, hogy rendkívül erős széllel kísért, nagy kiterjedésű viharhullám várható, amely Mozambikon kívül Zimbabwe északkeleti, valamint Zambia és Malawi délkeleti területét is érinteni fogja, mert lassan halad.

A mozambiki katasztrófavédelmi hatóság jelentése szerint több mint félmillió ember biztonsága és élete kerülhet veszélybe: a lezúduló esők mennyisége 200 és 300 milliméter között várható, de egyes helyeken a 400 vagy az 500 milliméteres értéket is meghaladhatja. Ez több mint kétszerese az érinttet területeken megszokott havi csapadékmennyiségnek.

A WMO arra készül, hogy alakít egy különbizottságot, ez elemzi majd a ciklon adatait annak szétoszlása után, és megállapítják, hogy valóban világrekord született-e.

A vizsgálat több hónapot is igénybe vehet, de az már biztos, hogy Freddy kivételesnek bizonyult eddig intenzitás, időtartam, lefedett terület és az átütőerő szempontjából egyaránt – tette hozzá a szóvivő.

Ilyen útvonalat befutó ciklonra legutóbb 2000-ben volt példa, amikor egymás nyomában két trópusi ciklon, a Leon-Eline és a Hudah söpört végig a területen.

A tudósok elemzései azt mutatják, hogy a globális felmelegedés azért kedvez a ciklonok kialakulásának, mert az óceánok egyre több hőt kötnek meg a levegőbe kerülő, üvegházhatást okozó gázokból, majd párolgásuk közben ez a hő visszakerül az atmoszférába, és üzemanyagként táplálja a kialakuló ciklonokat.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még