Aktuális

Ötös lottó: 26 új milliomosa van az országnak

Pénzmosásra használt olasz cég is képbe került a brüsszeli korrupciós botrányban

Sajtóhírek szerint megtalálhatták a brüsszeli korrupciós botrányban az uniós politikusokhoz érkező kenőpénzek tisztára mosásához használt céget. Az olasz hatóságok vizsgálják az olasz bejegyzésű vállalkozás könyvelését, a cég vezetője pedig már január közepe óta őrizetben van. A gyanú szerint a volt EP-alelnök, Eva Kaili által vezetett hálózat eurómilliónyi kenőpénzt fogadott el a Katar és Marokkó érdekeit szolgáló döntések keresztülviteléért.

Megtalálhatták a pénzmosásra használt céget – írta a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, újabb lehetséges elkövetők és segítők kerültek a hatóságok látókörébe. Most egy olaszt cég érintettségét vizsgálják. A vállalat tulajdonosa Monica Bellini, aki a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjének, Pier Antonio Panzerinek a könyvelőjeként dolgozott. A belga hatóságok a nő kiadatását kérték Olaszországtól.

A brüsszeli székhelyű Politico hírportál birtokába került európai elfogatóparancs szerint Bellini cége „fontos szerepet játszott a Katarból érkező készpénz visszaforgatásában. Illetve kiderült az is, hogy

a milánói székhelyű cég alapítói között volt a korrupciós ügy egyik kulcsfigurájának, Eva Kailinak két családtagja is. Már az olasz hatóságok is vizsgálódnak az ügyben, várhatóan a napokban döntenek majd az olasz nő kiadatásáról.

Kapcsolódó tartalom

Az európai parlamentben még decemberben robbant ki a korrupciós botrány. A testület szocialista alelnökét hónapokig figyelték a hatóságok, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket vigyen át az Európai Parlamenten. A házkutatás során

összesen több mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintnyi készpénzt foglaltak le a rendőrök.

A képviselő apja a rajtaütés során éppen egy bankjegyekkel teli bőrönddel próbált elmenekülni.

Fotó: Shuterstock

A gyanú szerint a korrupt brüsszeli politikusok pénzért cserébe Katar és Marokkó számára kedvező döntések mellett álltak ki az Európai Parlamentben. Eddig összesen négy ember ellen emeltek vádat a hatóságok korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt. A belga igazságügyi hatóságok múlt héten döntöttek arról, hogy Eva Kaili továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Parlament volt alelnöke mellett eddigi élettársát, Francesco Giorgit, egy korábbi szocialista EP képviselőt, Pier Antonio Panzerit és egy jótékonysági csoport vezetőjét gyanúsították meg a hatóságok.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még