Aktuális

Ötös lottó: 26 új milliomosa van az országnak

Magyar előkészítője is van a törökországi és szíriai földrengés kárenyhítésére szervezett uniós adományozó konferenciának

| Szerző: hirado.hu
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédsági és bővítési biztosának, valamint Johan Forssell svéd nemzetközi fejlesztési együttműködési és külkereskedelmi miniszternek a legutóbbi ankarai látogatása során folytatott kezdeti tárgyalások alapozták meg azt a nemzetközi adományozási konferenciát, amelyen az Európai Unió a törökországi és szíriai földrengés károsultjainak támogatását kívánja biztosítani.

Az EU és tagállamai törekedni fognak Törökország és Szíria további segítésére, hogy enyhítsék a két országban bekövetkezett február 6-i földrengés pusztító hatását. Az unió vezetése a török és szír lakosság támogatása mellett hozzájárulna a keletkezett károk elhárításához és a megsemmisült területek újjáépítéséhez.

Ennek megvalósítására az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége ad otthont annak a Nemzetközi Adományozó Konferenciának, amelyen az EU partnereit is felkérik, hogy járuljanak hozzá a törökországi és szíriai földrengés hatásának enyhítéséhez.

A március 20–21-i konferenciát előkészítő ankarai egyeztetésen Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos képviselte az Európai Bizottságot.

Kapcsolódó tartalom

Mint ismert, a több mint ötvenezer halálos áldozatot követelő törökországi-szíriai földrengés után Magyarország az elsők között küldött mentőalakulatokat a helyszínre. Február végén a kormány tíztonnányi segélyszállítmányt is küldött Törökországba, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter adott át. Török kollégája akkor úgy méltatta a magyar segítségnyújtást, hogy „Törökország nem először számíthat Magyarországra”. A török külügyminiszter emlékeztetett:

„Magyarország egy 167 főből álló kutató-mentő csapatot küldött Törökországba. Az első csapat 24, sőt 22 órán belül Törökországba érkezett, és ezek a magyar csapatok 35 ember életét mentették meg”.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a Nemzetközi Adományozói Konferencia az Európai Humanitárius Fórummal párhuzamosan kerül megrendezésre 2023. március 20-án és 21-én.

Kapcsolódó tartalom

A Fórum az élesen növekvő humanitárius szükségletek, a változó geopolitikai valóság és a szűkülő humanitárius tér összefüggésében zajlik majd.

Platformot biztosít az európai szereplők és a nemzetközi közösség számára, hogy megvitassák a folyamatban lévő humanitárius kihívásokat, beleértve a humanitárius finanszírozási hiányt és a donorbázis bővítésének szükségességét.

A Nemzetközi Adományozói Konferencia mellett június 14–15-én az EU ad otthont a Szíria és a régió jövőjéről szóló 7. brüsszeli konferenciának. A júniusi konferencia célja egyrészt a nemzetközi szerepvállalás a konfliktus politikai megoldására való összpontosítása, másrészt a Szíriának nyújtott humanitárius támogatás, valamint a szíriai menekültek és befogadó közösségeik támogatása a tágabb régióban.

Az EU és tagállamai a válság 2011-es kezdete óta továbbra is a legnagyobb adományozók Szíriában és a régióban.

Kapcsolódó tartalom

A földrengést követően összesen közel 12 millió eurónyi uniós humanitárius segélyt különítettek el a török lakosság szükségleteinek azonnali kielégítéséra, és mintegy 10 millió eurót azonnal mozgósítottak a szíriai földrengés közvetlen következményeinek kezelésére.

Az Európai Bizottság közleménye itt olvasható.

 

Kiemelt kép: Romok között férfiak a törökországi Hatayban 2023. február 14-én, nyolc nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után. 
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánljuk még