Megrázó

Egy 28 hetes magzat a hamburgi lövöldözés egyik áldozata

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kína tiltakozik a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének óceánba eresztése ellen

Kína pénteken felelőtlennek nevezte Japánnak azt a tervét, hogy a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét a Csendes-óceánba engedik, és felszólította a szigetországot, hogy csak a szomszédaival egyeztetve vigye azt keresztül.

Sajtótájékoztatóján Mao Ning kínai külügyi szóvivő „rendkívül felelőtlennek” nevezte Japán tervét, kiemelve, hogy a hűtővíz óceánba eresztése „a globális tengeri környezet mellett a közegészségügyet is érinti, így az nem csupán Japán magánügye”.

A szóvivő rámutatott:

egy ilyen lépéshez Tokiónak előbb széles körű egyeztetéseket kell folytatnia a szomszédos országokkal és az illetékes nemzetközi intézményekkel, és meg kell szereznie az összes érdekelt fél beleegyezését.

A 2011-ben Japán északkeleti részét sújtó, hatalmas erejű szökőár és földrengés által megrongált atomreaktor hűtéséhez továbbra is hatalmas mennyiségű víz szükséges.

A hűtővizet a fukusimai erőmű egykori üzemeltetőjének, a Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. vállalatnak a tartályaiban halmozzák fel,

amelyekből azután speciális eljárással eltávolítják a legtöbb sugárzó anyagot, és a megmaradó, „csak enyhén radioaktív” vizet engednék bele a Csendes-óceánba.

A japán atomenergia-hivatal ezzel kapcsolatban hozott, tavaly májusi döntése ellen Kína mellett Dél-Korea is tiltakozott, valamint a helyi halászok is hevesen ellenzik a tervet.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még