Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Ámokfutásként tartják számon a hamburgi lövöldözést

Ámokfutásként tartja számon a rendőrség a Jehova Tanúi vallási közösség egy hamburgi imaházában csütörtök este történt lövöldözést, és a nyomozás első adatai szerint a vérengzés elkövetője saját magával is végzett – jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) német regionális közszolgálati médiatársaság.

A rendőrség péntek reggelig hivatalosan csupán annyit közölt az esetről, hogy a bűncselekménynek egy elkövetője lehetett, és a helyszínre riasztott különleges egység tagjainak nem kellett használniuk fegyverüket.

Kapcsolódó tartalom

A környékre – Hamburg Gross Borstel nevű, rendszerint nyugodt lakónegyedére – kiadott biztonsági figyelmeztetést még éjjel visszavonták.

Az eset körülményeiről – a többi között az áldozatok számáról, a sebesültek állapotáról és a feltételezett elkövető kilétéről – gyűjtött adatokat nap közben ismerteti majd a tartományi rangú nagyváros kormányának közbiztonságért felelős tagja, Andy Grote.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint az elkövető a vallási közösség egy korábbi tagja. A 30 és 40 év közötti férfi pisztollyal lövöldözött, amelyről egyelőre nem tudni, hogy legálisan volt-e a birtokában. A férfi nem szerepelt a szélsőségesek nyilvántartásában.

Sajtóértesülések szerint legalább hatan haltak meg a lövöldözésben, köztük az elkövető, és nyolcan megsérültek.

Az imaház egy háromemeletes egykori ipari épület, amelyben a közösség a honlapján szereplő adatok alapján a heti két rendszeres összejövetelük egyikét tartotta csütörtök este. Egy fiatal nő, aki a környéken lakik, az n-tv hírtelevíziónak elmondta, hogy négy alkalommal hallott lövéseket, mindig többet, és ezek az időszakok nagyjából húsz másodperc és egy perc közötti ideig tartottak.

Kapcsolódó tartalom

Egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy amikor kollegái a helyszínre érkeztek, hallottak még egy utolsó lövést, majd az épület egyik felső emeletén rábukkantak egy holttestre és arra utaló nyomokra, hogy ez a személy lehetett az elkövető.

Számos vezető tartományi és szövetségi politikus kifejezte részvétét az elhunytak hozzátartozóinak, és elítélte a vérengzést. „Szörnyű hírek érkeztek Hamburgból” – írta Olaf Scholz kancellár, a város korábbi polgármestere, kiemelve, hogy gondolatban az áldozatokkal, a hozzátartozókkal és a biztonsági szervek munkatársaival van, akik nagyon nehéz műveleten vannak túl.

Ajánljuk még