Aktuális

Ma 12 órától Kormányinfó

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb kínos eset Brüsszelből: saját magát vizsgálta a korrupciógyanús ügyben érintett főigazgató

Saját magát vizsgálta a brüsszeli korrupciógyanús ügyben az Európai Bizottság közlekedési főigazgatója, aki mindent rendben talált. A bizottság szóvivője szerint nincs abban semmi különös, hogy Henrik Hololei a saját összeférhetetlenégét vizsgálta, hiszen ez a szokásos eljárás.

 

Henrik Hololeiről a múlt héten derült ki, hogy korábban kilencszer utazott ingyen a Quatar Airwayszel, pont abban az időszakban, amikor Brüsszel légi megállapodást dolgozott ki Dohával.

Kapcsolódó tartalom

„Nem merült fel összeférhetetlenség”

„Nem merült fel összeférhetetlenség azzal kapcsolatban, hogy a közlekedési osztály főigazgatója ingyenrepülőutakat fogadott el Katartól” – közölte az Európai Bizottság szóvivője, aki megerősítette: a vizsgálatot valóban saját maga ellen folytatta le Henrik Hololei. Brüsszel szerint azonban nincs ezzel semmi probléma, mert hivatalosan ő volt jogosult eljárni az ügyben, még akkor is, ha személyesen érintett. Dana Spinant ugyanakkor mégis azt mondta, szigorítanak az utazási szabályokon.

Kapcsolódó tartalom

„Az irányelvek felülvizsgálatán dolgozunk, és minden igazgatót tájékoztatunk majd, és arra kérünk, hogy alkalmazza az új, szigorúbb szabályokat” – mondta Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője.

Az ombudsman nyomozást indított

„Képmutatás: saját maga összeférhetetlenségét vizsgálta a katari kormány által reptetett vezető EU-s tisztségviselő” – ezt írja a Mandiner, és hozzáteszi: Henrik Hololei nem is talált semmi kifogásolhatót a tettében. A portál szerint a vizsgálat újfent rámutat az uniós gépezet visszásságaira.

Kapcsolódó tartalom

A Politico számolt be arról, hogy az EU vezető tisztségviselője ingyen repült Katarba. Pont abban az időszakban, amikor Brüsszel légi megállapodást dolgozott ki Dohával. A lap úgy tudja, hogy Henrik Hololei kilenc alkalommal utazott ingyen a business osztályon a Qatar Airwayszel 2015 és 2021 között. Ebből négy alkalmat maga a katari kormány vagy ahhoz köthető szervezetek fizettek.

Az európai ombudsman nem ért egyet a bizottság vizsgálatával, ezért nyomozást indított.

Emily O’Reilly levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az EB elnökéhez, hogy információkat kérjen a magas rangú tisztségviselők fizetett katari útjairól.

Kapcsolódó tartalom

Újabb és újabb korrupciógyanús ügyek

Brüsszelben folyamatosan kerülnek elő az újabb és újabb korrupciógyanús ügyek azóta, hogy az Európai Parlamentben decemberben kirobbant a botrány. A testület szocialista alelnökénél, Eva Kailinál és hozzá közel álló személyeknél tartott házkutatásokon több mint másfél millió euró, azaz 600 millió forintnyi készpénzt foglalt le a belga rendőrség.

A gyanú szerint a pénzért cserébe az érintettek Katar és Marokkó számára kedvező döntések mellett álltak ki az Európai Parlamentben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még