×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

India Oroszországgal kötött olajüzletei csorbítják a dollár évtizedes dominanciáját

| Szerző: hirado.hu
Köztudott, hogy Oroszország az energiahordozói exportjára kiszabott szankciók miatt új piacokat keresett termékeinek, amit főként Indiában és Kínában talált meg. Az így nyélbe ütött üzletek egy nem várt hatásaként megtörhet az amerikai dollár évtizedek óta tartó egyeduralma az olajkereskedelemben.

 

Az Oroszországgal szemben alkalmazott nemzetközi szankciók elkezdték aláásni a dollár évtizedes dominanciáját a nemzetközi olajkereskedelemben, mivel az Indiával kötött üzletek többségét más valutában számolják el, például orosz rubelben vagy emírségi dirhamban – írja elemzésében a Reuters.

Az elemzés készítői emlékeztetnek rá, hogy a dollár mint fizetőeszköz elsőbbsége időről időre megkérdőjeleződött, mégis fennmaradt, mivel az üzleti életben a legszélesebb körben elfogadott valuta, ezért használata jelentős előnyökkel jár. Mindez most könnyen megváltozhat.

Kapcsolódó tartalom

Indiának, a világ egyik legnagyobb olajimportőrének Oroszország lett a vezető beszállítója, miután Európa a tavaly februárban kirobbant ukrajnai háborút követően felfüggesztette oroszországi szállításait.

A hírügynökség forrásai szerint az utóbbi hónapok tranzakciói összesen több száz millió dollárnak megfelelő összeget tettek ki a két ország között.

Daniel Ahn, az amerikai külügyminisztérium korábbi vezető közgazdásza a Reutersnek azt mondta, hogy

az Oroszország elleni szankciók alááshatják a nyugati pénzügyi rendszereket, miközben egyáltalán nem érik el céljukat.

Az orosz–indiai kereskedelmen túl a Kína és a Nyugat (főként az USA) közötti feszültségek is erodálják a dollárdominált globális kereskedelem régóta fennálló normáit.

Kapcsolódó tartalom

Oroszország devizatartalékainak egy részét egy ideje elkezdte kínai jüanban tartani, míg Kína csökkentette dollárkészletét, ráadásul Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben közölte, hogy Moszkva beleegyezett abba, hogy gázszállításait dollár helyett jüanért és rubelért adja el Kínának. A kínai jüan egyébként először előzte meg az amerikai dollárt az orosz tőzsdén, mint a legtöbbet forgalmat bonyolító valuta.

A kereskedelmi források szerint az indiai finomítók, melyek az elmúlt hetekben elkezdték az orosz olajvásárlások egy részét rubelben elszámolni, a kifizetéseket részben az Indiai Állami Bank (State Bank of India) bonyolította le az oroszországi úgynevezett nostro rubelszámláján keresztül. (A nostro számla az a számla, amelyet egy ország bankja egy másik ország bankjában vezet devizában.) Ezek a tranzakciók többnyire a Gazprom és a Rosznyefty orosz állami energiaipari óriáscégektől vásárolt olajra vonatkoznak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi)

A források szerint India előkészítette az Oroszországgal folytatott kereskedelem indiai rúpiában történő elszámolásának keretét arra az esetre, ha a rubeles tranzakciókat további szankciók miatt elvágnák.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai pénzügyminisztérium megkeresésre Janet Yellen pénzügyminiszter két hete tett kijelentését idézte. Yellen akkor úgy nyilatkozott: „Nem hiszem, hogy a dollárnak komoly konkurenciája lenne, és valószínűleg még sokáig nem is lesz.”

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még