Aktuális

Tizennégy embert ásott el a konyhája alatt a sorozatgyilkos

„Én már jártam a magyar határnál, de a rendőrök elkaptak és visszaküldtek Szerbiába” – télen sem csökkent a migrációs nyomás

Fokozódik a migrációs nyomás a déli határon – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György azt mondta: az illegális határátlépési kísérletek száma a korábbi időszakokkal ellentétben a tél folyamán sem csökkent. Ez egyrészt az enyhe időjárásnak, másrészt annak a következménye, hogy az embercsempész-hálózatok egyre szervezettebbek. Hozzátette: ebben a helyzetben a kormány arra törekszik, hogy az Európai Unió Magyarország határától minél távolabb erősítse meg a határőrizetet a balkáni útvonalon.

 

Elözönlötték a szerbiai Zombort a migránsok. A település központjában és a külterületeken is nagy létszámú csoportok gyülekeznek. A helyiek egyre kevésbé érzik magukat biztonságban. A felfegyverzett migránsok sokszor betörnek a lakatlannak gondolt házakba. Az egyik családi házban egy idős asszony lakik. Mivel fél, lehúzva tartja a redőnyét. A migránsok oda is betörtek, mert azt hitték, hogy üresen áll az épület: egyik éjjel bementek a házába, ott akartak aludni. Egy másik házba tizenegyen is bementek.

Kapcsolódó tartalom

„Mindannyian tartunk tőlünk. Gyakran összeverekednek egymással. A múltkor csaknem háború tört ki közöttük. Késeik, fegyvereik vannak. Nagyon félünk tőlük”

– panaszkodott egy asszony.

Zomborból a migránsok szervezetten, embercsempészek segítségével indulnak útnak, és próbálják meg átlépni Magyarország déli határát. Ez azonban komoly kihívást jelent nekik, az illegális bevándorlókat ugyanis rendszeresen visszafordítják a rendőrök.

 „Nagyon nehéz átjutni a határon. Én már jártam a magyar határnál, de a rendőrök elkaptak. Visszaküldtek Szerbiába. Nagyon sok rendőr védi a határt. Többször is próbálkozni kell”

– mondta egy szír migráns.

Kapcsolódó tartalom

Baltákkal a kezében közlekedett az egyik migráns Horgos külterületén. Az emberek félnek, mert a bevándorlók késsekkel és különböző fegyverekkel vannak felszerelve. Ráadásul a migránsok és az embercsempészek között egyre gyakrabban vannak összecsapások, amelyek a település lakóit is veszélyeztetik.

A migrációs nyomás folyamatos. Az illegális bevándorlók létszáma még télen sem csökkent, a tavaszias időjárás miatt pedig a következő hetekben még többen indulhatnak útnak.

Ráadásul az embercsempészek is egyre jobb feltételeket biztosítanak nekik. Taxikkal, kamionokkal szállítják őket, emellett szállást vagy rejtekhelyet is biztosítanak.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt, hogy profi bűnszervezetek állnak a migránsok mögött, akik egyre több pénzt kérnek az országokon átnyúló szolgáltatásaikért. Egy Afrikából induló 8–10 fős csónak szállítási díja például 30 ezer euró, vagyis több mint 10 millió forint hasznot hoz a bűnözőknek.

Kapcsolódó tartalom

Bakondi György elmondta:

„Komoly pénzekről van szó, amelyek egyre profibb titkosszolgálati módszereket alkalmazó, széles körű technikai felszereltségű és információkat gyűjtő, nagyon sok segítővel dolgozó embercsempész-hálózatokat hoznak létre, melyeknek a felszámolása csak nemzetközi együttműködés, a bűnüldözők nemzetközi együttműködésével képzelhető el.”

Bakondi György hangsúlyozta: az Európai Uniónak vezető szerepet kellene betöltenie az embercsempészet és az emberkereskedelem elleni harcban.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még