Aktuális

Tizennégy embert ásott el a konyhája alatt a sorozatgyilkos

Bemutatta terrorizmus elleni törvényjavaslatát a svéd kormány

Büntetendővé tenné a terrorszervezetekben való részvételt és annak anyagi támogatását a terrorizmus elleni törvényjavaslat, amelyet csütörtökön mutatott be a svéd kormány.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök fontos előrelépésként tekint a javaslatra, amely szerinte megfelel Törökország elvárásainak a terrorizmus elleni fellépések terén.

Törökország, Finnország és Svédország között többhetes szünet után csütörtökön folytatódtak a tárgyalások a két északi ország NATO-csatlakozásának feltételeiről, a törvényjavaslat pedig segíthet Stockholmnak, hogy minél hamarabb elnyerjék Ankara támogatását a csatlakozáshoz.

Ahhoz, hogy Svédország és Finnország a katonai szervezet teljes értékű tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia a bővítést. Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter szerint a vétkeseket több év börtönnel fenyegető új törvénnyel bezárnák a jelenlegi jogszabály kiskapuit, és „Svédországnak egy erős fegyvere lenne azok ellen, akik támogatják a terrorizmust”.

Az új törvényt 2017-ben kezdték el kidolgozni, miután Stockholm egyik sétálóutcáján egy támadó teherautóval a tömegbe hajtott.

A parlamentnek még el kell fogadnia a kész javaslatot, és ha ez megtörténik, a törvény már június elsején – épp a júliusi vilniusi NATO-csúcs előtt – hatályba lép.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még