Fontos

Magyar bronzérem az atlétikai vb-n! A harmadik helyig szállt Halász Bence kalapácsa

Vizsgálatot rendelt el a brazil rendőrség Jair Bolsonaro ékszerügyében

Vizsgálatot rendelt el a brazil rendőrség Jair Bolsonaro ékszerügyében. A volt brazil elnök a hatóságok szerint több mint hárommillió dollár értékben próbált meg ékszereket bevinni az országba – közölték Bolsonaróhoz köthető források a Reuters hírügynökséggel szerdán.

Flavio Dino, brazil igazságügyi miniszter hétfőn felszólította a rendőrséget az ügy kivizsgálására.

Kapcsolódó tartalom

A 3,2 millió dollár (1,1 milliárd forint) értékben az országba bevinni kívánt ékszereket még 2021 októberében foglalták le vámosok Sao Paulo nemzetközi repülőterén. A helyi média jelentése szerint az évek során a Bolsonaro-kormány többször, kormányzati tisztviselőkön keresztül próbálta meg visszaszerezni a lefoglalt ékszereket, amelyeket a volt brazil államfő és felesége, Michelle Bolsonaro ajándékba kapott a szaúdi kormánytól. A brazil törvények értelmében 1000 dollár értékű árut lehet bevinni az országba, az ennél értékesebb dolgokat jelentős mértékű vám terheli.

Bolsonaro elmondása szerint azt tervezi, hogy visszatér Brazíliába,

hogy az ellenzék élére állva elutasítsa az őt ért vádakat a januári zavargásokkal kapcsolatban. A volt brazil államfő korábban azt is jelezte, hogy indulni kíván a 2026-os elnökválasztáson.

Január 8-án Bolsonaro hívei összecsaptak a rendőrséggel, és behatoltak a parlament, az elnöki palota és a szövetségi legfelsőbb bíróság épületébe.

A tavalyi elnökválasztáson Bolsonaro baloldali kihívója, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet. A volt elnök mindazonáltal nem ismerte el egyértelműen választási vereségét, és a mandátuma lejártával Floridába távozott. Január végén a volt elnök turistavízumot is igényelt az országban.

Ajánljuk még