Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Magyarország támogatja Finnország NATO csatlakozását

Magyarország támogatja Finnország NATO csatlakozását is, de egy ilyen együttműködés csak a kölcsönös tiszteleten alapulhat, mert szükség esetén magyar katonáknak is harcolniuk kellene Finnországért. Erről a keddi svédországi tárgyalás után már Helsinkiben beszélt a magyar parlamenti küldöttséget vezető Hende Csaba. Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét minden tagállamnak, így természetesen Magyarországnak is jóvá kell hagynia.

„Egy igen őszinte, igen nyílt megbeszélést folytattunk” – így összegezte az országgyűlés alelnöke a magyar delegáció finn házelnökkel és a finn parlamenti frakciók vezetőivel tartott szerda reggeli találkozóját.

A magyar parlamenti küldöttség Svédország után Helsinkibe érkezett, hogy rendezze a vitás kérdéseket. A delegációt vezető Hende Csaba megerősítette: Magyarország támogatja Finnország NATO csatlakozását is. Ez ugyanakkor azt jelentené, hogy szükség esetén magyar katonáknak is harcolniuk kellene Finnországért.

Egy ilyen együttműködés pedig csak a kölcsönös tiszteleten alapulhat.

„Ez az a mozzanat, ami új alapra helyezi a kétoldalú kapcsolatokat is, ezért kell új fejezetet nyitni és új alapra helyezni az egymás iránti tiszteletet és megbecsülést, hiszen egymásért vállvetve harcolni csak olyanokkal lehet együtt, akik kölcsönösen tisztelik és megbecsülik egymást” – mondta Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke.

A delegáció tagja a külügyi bizottság elnöke is. Németh Zsolt a közösségi oldalon úgy fogalmazott: „a finn testvérnéppel, vezetőivel megbeszéltük, hogy igenis van miről tárgyalnunk! Szövetségesként nem az ellentéteket, hanem párbeszédet kell keresni!” Hozzátette: „a hazugságok rosszak, a párbeszéd jó”.

A finn politikusok közül az elmúlt években többször éles és a kormány szerint alaptalan kritikával illették Magyarországot.

Többen az uniós források teljes megvonását követelték.

Antti Rinne korábbi miniszterelnök is még 2019-ben, úgy fogalmazott: „A nettó befizető Finnország szeretné előmozdítani ezeket a kérdéseket, remélem, az ősz folyamán, amikor a többéves uniós költségvetést tárgyaljuk, sikerül is megoldani. Így Magyarország, Lengyelország és a többi, a jogállamiságot megsértő tagállam tisztában lesz azzal, hogy cselekedetei hatással lesznek az uniós kifizetésekre is.”

A bírálók közé utódja, Sanna Marin is beállt, aki a gyermekvédelmi törvény kapcsán fenyegette Magyarországot forrásmegvonással.

A támadásokban a svéd baloldali politikusok is élen jártak. Stefan Löfven volt szociáldemokrata miniszterelnök például az azóta a jobboldali koalíció révén kormányra kerülő Svéd Demokratákkal Magyarországot állította párhuzamba, azt állítva, hogy hazánkban például a nők és a zsidóság jogai is sérülnek.

Őket a Lengyelországhoz és Magyarországhoz hasonló országok inspirálják, és azok a folyamatok, amelyeket ezekben az országokban látunk, ahol a demokráciát lépésről lépésre kiüresítik, ahol a nők és LMBT-személyek jogait behatárolják, és ahol a zsidók és más csoportok elleni fenyegetés növekszik” – fogalmazott a korábbi svéd kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

Pócza István, a Batthyány Lajos alapítvány programigazgatója a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: a bírálatok hátterében egyértelműen politikai és ideológiai nyomásgyakorlás állt.

Finnország például többször olyan magyar jogszabályokat sérelmezett, amelyeket ők is alkalmaznak.

„Ezek olyan kérdések, amiket jobb, hogyha bilaterális jelleggel beszélik meg és értik meg és sokkal többet tesz Európáért az európai demokráciáért is szerintem, ha egymás megértésére törekszünk, és nem arra, hogy hogyan lehet egy országot lehúzni. Ezért mondom azt, hogy ez a delegáció egy nagyon európai és nagyon demokratikus megoldás volt” – mondta a politikai elemző.

A magyar delegáció Finnország előtt kedden Svédországban tett látogatást. A találkozó után a külügyi bizottság elnöke bejelentette: magyar parlamenti baráti tagozat alakult Stockholmban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: EPA/KIMMO BRANDT)

Ajánljuk még