Baleset

Egy kamion a szalagkorlátnak ütközött, lezárták az autópályát

Kína vizsgálja az amerikai műholdak likvidálását

| Szerző: hirado.hu
A világ második hatalma, Kína élénk figyelemmel kíséri az amerikai SpaceX űrkutatási vállalat által kifejlesztett Starlink műholdas hálózat ukrajnai háborúra gyakorolt hatását. Legalábbis ez derül ki a kínai nyelvű katonai szakfolyóiratokból. Kínai elemzők sürgetik, hogy hazájuk találja meg a Starlink kiiktatásának módját.

 

Kínának képesnek kell lennie arra, hogy elpusztítsa az alacsony Föld körüli pályán keringő Starlink műholdakat, és megvédje a tankokat és helikoptereket a vállról indítható Javelin rakétákkal szemben, ugyanis ezek a műholdak vezetik célra a rakétákat. Ezt állítják kínai katonai kutatók, akik Oroszország ukrajnai küzdelmeit tanulmányozzák az amerikai vezetésű erőkkel való esetleges ázsiai konfliktus tervezése során – írja a Reuters.

A hírügynökség kínai nyelvű katonai szakfolyóiratok tucatjainak áttekintése alapján állítja, kínai hadiipari komplexumban erőfeszítéseket tesznek az amerikai fegyverek és technológiák hatásának vizsgálatára, melyeket a Tajvanért vívott háborúban a kínai erők ellen lehetne bevetni. Azt azért hozzáteszik, nem tudták megállapítani, hogy a következtetések mennyire tükrözik a kínai katonai vezetők gondolkodását. Egy amerikai védelmi tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy a tajvani helyzettel kapcsolatos különbségek ellenére az ukrajnai háború mindenképp tanulságokkal szolgál Kína számára.

Kapcsolódó tartalom

A kutatók tanulmányainak egy jelentős része azt emeli ki, hogy

Kínának figyelmet kell fordítania az Elon Musk vezette amerikai SpaceX űrkutatási vállalat által kifejlesztett Starlink műholdas hálózatra, mely az ukrán hadsereg kommunikációjának biztosításában játszott szerepet az ország elektromos hálózatát ért orosz rakétatámadások közepette.

A Starlink műholdak kiváló teljesítménye ebben az orosz–ukrán konfliktusban minden bizonnyal arra fogja késztetni az Egyesült Államokat és a nyugati országokat, hogy az eszközt széles körben használják” egy esetleges ázsiai konfliktus során is – áll például az egyik folyóirat szeptemberi cikkében. A szerzők sürgősnek minősítik azt, hogy Kína – amely saját hasonló műholdhálózatának kifejlesztésére törekszik – megtalálja a Starlink lelövésének vagy hatástalanításának módját.

Az Elon Musk vezette SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Starlink nevű műholdflottája elhalad az ausztriai Herrnleis felett 2021. május 9-én éjjel. A Starling program hivatalos célja, hogy 2024-ig közel 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy globális internetes kiszolgáló hálózat számára, amely a tervek szerint lefedi az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A konfliktus azt is megmutatta a kínai kutatóknak, hogy a drónhadviselés sokkal nagyobb befektetést érdemel.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik lapban megjelent cikk megjegyezte, hogy Kínának javítania kell a katonai felszerelések védelmére vonatkozó képességeit, tekintettel a Stinger és Javelin rakéták által az orosz tankokban, páncélozott járművekben és hadihajókban okozott súlyos károkra.

A Reuters Collin Koh biztonságpolitikai szakértőt idézi, aki szerint az ukrán konfliktus lendületet adott a kínai kutatók évtizedes erőfeszítéseinek, hogy kiberhadviselési modelleket fejlesszenek ki, és megtalálják a páncélosok magasabb szintű védelmének módját a modern nyugati fegyverekkel szemben.

A Starlink valóban egy újdonság, ami miatt (a kínaiaknak) aggódniuk kell; a fejlett polgári technológia katonai alkalmazását jelenti, melyet nem tudnak egykönnyen lemásolni” – fogalmazott Koh.

A technológián túl a szakértő elmondta, már csak azért sem lepte meg, hogy az ukrán erők háborús műveleteit Kína is tanulmányozza, mert Oroszországhoz hasonlóan a kínaiak is vasúton szállítják csapataikat és fegyvereiket, ami meglehetősen sebezhetővé teszi őket a szabotázzsal szemben.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. Kínai YJ–21-es hiperszonikus rakéták.

Ajánljuk még