Fontos

Orbán Viktor: Találkozzunk március 15-én a Nemzeti Múzeumnál!

Léptek a britek: elegük lett az illegális bevándorlásból

| Szerző: hirado.hu
Folyamatosan nő azon migránsok száma, akik a francia partoktól indulnak gumicsónakokkal az Egyesült Királyság felé, sokan közülük nem élik túl az utat. A mindössze 35 kilométer széles Doveri szoroson tavaly közel 50 ezren kísérelték meg az átkelést. A britek többsége szerint a helyzet mára tarthatatlanná vált, ezért erőteljesebb fellépést várnak a kormánytól. A jelek szerint erre most minden esély megvan, hiszen az újonnan beharangozott intézkedések alapján gyorsított eljárásban lehetne kitiltani a szigetország partjaihoz érkező bevándorlókat.

 

Kitiltanák a Egyesült Királyságba illegálisan érkező migránsokat, nem kaphatnak többé letelepedési engedélyt a La Manche-csatornán csónakkal átkelők, ráadásul azt is megtiltanák számukra, hogy bármikor a jövőben visszatérjenek az országba, vagy kérvényezzék a brit állampolgárságot. Rishi Sunak miniszterelnök a migránshajók feltartóztatását a kormány öt legfontosabb célja között nevezte meg, miután a csatornán keresztül érkezők száma tavaly közel 46 ezerre emelkedett.

A Daily Mail arról ír, hogy

az új törvényjavaslat arra is felhatalmazza a brit parlamentet, hogy felső határt szabjon az országba befogadott migránsok számának – a helyi hatóságokkal pedig konzultálni fognak arról, hogy hány embert fogadhatnak be.

A belügyminiszter, Suella Braverman környezetében úgy látják, a briteknek „elegük van” az illegális migrációból, ezért a kormánynak kezelnie kell a válsághelyzetet.

Az intézkedések arra is irányulnak, hogy a kisebb hajókon érkező migránsok ne nyújthassanak be menedékjogi kérelmet, és ne nyújthassanak be emberi jogi fellebbezést sem. Az illegális útvonalakon érkezők csak akkor fellebbezhetnek, ha már kitoloncolták őket. Csak a gyermekek és a súlyos betegek maradhatnak majd az Egyesült Királyság területén, amíg  jogorvoslattal nem élnek – tette világossá a belügyminiszter.

A kitoloncolásra várakozó migránsokat szállodák helyett diákszállásokon, tengerjáró hajókon vagy üdülőparkokban fogják elhelyezni. A hírek szerint a belügyminisztérium azt tervezi, hogy megvásárolja a légierő két bázisát Lincolnshireben és Essexben, ahol a kitoloncolásra váró migránsokat fogják elszállásolni.

A csomag értelmében radikálisan korlátozni fogják a menedékjogi és emberi jogi kérelmeket. Az új jogszabályok azt jelentik, hogy az emberkereskedelemre vonatkozó állítások benyújtásához jelentős bizonyítékokra lesz szükség.

Kapcsolódó tartalom

A Bravermanhez közel álló források szerint a kormány eltökélt szándéka, hogy megállítsa a hajókat, és biztosítsa, hogy minden rendelkezésre álló hatáskörrel rendelkezzen az illegális migránsok eltávolítására az országból.

A miniszterelnök és a belügyminiszter elszántak az intézkedés mellett, nincs ha, nincs de

– mondta egyikük.

Egy másik bennfentes úgy fogalmazott: „Az új kiutasítási kötelezettség biztosítja, hogy a belügyminiszternek a migránsok kiutasítására vonatkozó jogköre elsőbbséget élvezzen a törvényben, és biztosítja, hogy a menedékjogi, emberi jogi és modern rabszolgasági kérelmeket megakadályozzák.”

A Daily Mail információi szerint a miniszterek arról sem mondtak le, hogy idén az első migránsokat szállító repülőgép Ruandába vigyen illegális határátlépőket.

Egy decemberi bírósági ítélet szerint ugyanis az afrikai országgal kötött megállapodás jogszerű. Bár a politika még mindig jogi kihívásokkal néz szembe, a miniszterek úgy vélik, akár már nyáron felszállhat az első „migránsjárat.”

A bevándorlási intézkedések teljes csomagját Rishi Sunak és Braverman belügyminiszter a keddi nap folyamán fogja bővebben bemutatni.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterek ragaszkodtak ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyhatják a strasbourgi bírák utolsó pillanatban történő beavatkozását. A tavaly júniusban közzétett, de jelenleg függőben lévő új törvényjavaslat egyértelműen kimondja, hogy „nem lehet figyelembe venni az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ideiglenes intézkedéseket.”

A miniszterek ellenállására számítanak az ügyben.

A kritikusok között van Sir David Normington, a Belügyminisztérium korábbi hivatalnoka, aki szerint „erősen kétséges”, hogy a javaslatok az átkelések számának csökkenéséhez vezetnek. A migránsokkal foglalkozó jótékonysági szervezetek és a bevándorlási tisztviselőket képviselő szakszervezet is azok között voltak, akik megkérdőjelezték a terv eddig kiszivárgott részleteit.

Sir David Normington egy rádióinterjúban elmondta: „Az a koncepció, hogy ha azt mondjuk, hogy tilos kis csónakkal érkezni, akkor az emberek abbahagyják a beutazást. Szerintem ez erősen kétséges.” Azt jósolta, hogy a kormány terve „komoly” problémákkal fog szembenézni.

Enver Solomon, a Menekültügyi Tanács képviselője is hibásnak nevezte a jogszabályt, hozzátéve: „Ez kivitelezhetetlen, költséges és nem fogja megállítani a hajókat.”

Steve Valdez-Symonds, a brit Amnesty International képviselője a javasolt intézkedéseket „gyalázatos pózolásnak és rémhírterjesztésnek” minősítette.

A miniszterelnök szóvivője azonban azt mondta:

Túl sok emberéletet vesztettünk már e veszélyes és szükségtelen utazás során, és az országba belépő emberek száma egyszerűen tarthatatlan.”

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség vízi járművein. (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Ajánljuk még