Fontos

Orbán Viktor: Találkozzunk március 15-én a Nemzeti Múzeumnál!

A kiírt időpontnál 126 nappal korábban született meg az ikerpár

A Guiness Rekordok nyilvántartása szerint egy kanadai ikerpár megdöntötte a koraszülött ikrek világrekordját: Adiah és Adrial Nadarajah 22 hétre, a kiírt időpontnál 126 nappal előbb született – számolt be hírportálján a BBC.

A korábbi rekordot egy iowai ikerpár tartotta, akik 2018-ban születtek, a vártnál 125 nappal előbb. Ha a kanadai ikrek akár csak egy órával korábban születtek volna, mint 22 hét, az orvosok nem próbálták volna megmenteni az életüket – olvasható a Guinness közleményében. A várandósság teljes időtartama általában 40 hét.

Az ikrek édesanyja elmondta, hogy amikor 21 hetes és ötnapos terhesen megindult nála a szülés, az orvosok azt mondták neki, hogy a babák nem lesznek életképesek, és semmi esélyük a túlélésre. A nőnek ez volt a második terhessége, első magzatát alig néhány hónappal korábban vesztette el.

Az apa elmondta: a helyi kórházban jelezték, hogy nem tudnak nekik segíteni. A legtöbb kórház nem próbálja megmenteni a 24-26. hét előtt született babákat. A házaspárnak végül sikerült eljutnia a torontói Mount Sinai Kórházba, amely speciális újszülött intenzív osztállyal rendelkezik.

Az orvosok itt leszögezték, hogy ha a gyermekek akár csak néhány perccel a 22. hét előtt születnek meg, akkor hagyják őket meghalni. Az anya az erős vérzés ellenére mindent megtett, hogy késleltesse a babák megszületését. Az ikrek végül kevesebb mint két órával azután jöttek a világra, hogy a terhesség elérte a 22 hetes kort.

Adiah és Adrial ma már egyévesek, bár a kezdetekben komoly egészségi problémáik voltak. „Több alkalommal majdnem a szemünk láttára haltak meg” – mondta el az anya. Bár az orvosok még mindig élénk figyelemmel kísérik őket, a testvérek „remekül vannak” – tette hozzá. A koraszülöttek világrekordját az alabamai Curtis Means tartja, aki 21 hetes és egynapos korában jött a világra.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még