Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Szfinxszerű ókori római szobrot fedeztek fel egyiptomi régészek

Szfinxszerű ókori római szobrot találtak egyiptomi régészek az ország déli részén, Kairótól 450 kilométerre – közölte hétfőn az egyiptomi régészeti hatóság.

A lelet a Kena kormányzóságban található denderai templomnál folyó ásatásokon került elő. A denderai templom egy 9,8 hektáros területen elterülő vallási komplexum, amelynek közepén a Hathor-templom áll.

A mészkőből épült szentély feltárásakor a régészek két réteget találtak: az alsó rétegben volt az a bizánci korból származó vályogtéglából készült vízgyűjtő medence, amelyből a római kori szfinx került elő.

Kapcsolódó tartalom

A feltáráson dolgozó régészek szerint a szfinx mosolygó arca valószínűleg Claudius római császár vonásait tükrözi, aki 41. és 54. között terjesztette ki Róma hatalmát Afrika északi részére. A szfinx fején egy fáraók által viselt fejdísz látható, a homloka fölött pedig egy kobra, ami az isteni tekintélyt és a királyi hatalmat jelképezte – írta a HeritageDaily.com portál.

Kapcsolódó tartalom

A régészek tovább tanulmányozzák a leletet, és alaposan megvizsgálják a szobron található jeleket és feliratokat, amelyek további információkkal szolgálhatnak az eredetéről és származási helyéről. A szfinx sokkal kisebb, mint a gízai piramisoknál látható, híres, 20 méter magas szfinx.

A régészek egy római kori kőlapot is találtak, amely feliratokat tartalmazott.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Eddig ismeretlen régészeti lelőhelyet tártak fel Dunavecsén
Egy őskori és egy szarmata település maradványait tárták fel a Kecskeméti Katona József Múzeum szakemberei az eddig ismeretlen régészeti lelőhelyen, Dunavecsén – közölte a területen építkező Schneider Electric PR-ügynöksége.
Belföld

Ajánljuk még