Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Megváltozott a Csernobil környékén élő kóbor kutyák génállománya

| Szerző: hirado.hu
Az atomkatasztrófa utóhatásaként fellépő sugárzás nyomán megváltozott a Csernobil környékén élő kutyák génállománya – derül ki egy friss tanulmányból.

A csernobili atomerőmű 1986 áprilisában történt katasztrófáját követően a régióból körülbelül 120 000 embert telepítettek ki, de rengeteg kutya ott maradt, az ő utódaik a mai napig nagy számban élnek a környéken, becslések szerint nagyjából 800 kóbor eb próbál boldogulni arrafelé.

Kapcsolódó tartalom

Ezek közül a kutyák közül vizsgált egy kutatócsoport 302 egyedet, a tőlük 2017 és 2019 között begyűjtött vérmintákból pedig megállapították, hogy az állatok genetikája jelentősen eltér a világ más részein élő fajtársaikétól. A kutatók szerint ez nagy valószínűséggel a kutyákra generációk óta ható sugárzás eredménye.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a különböző szintű sugárzásnak kitett kutyapopulációk genetikája is különbözik egymástól. A tudósok emellett hasonló elváltozásokat figyeltek meg az állatokon, mint amilyeneket a Japán elleni második világháborús atombomba-támadás túlélőinél tapasztaltak, például fejlődési rendellenességeket, de igen gyakori a szürkehályog kialakulása is – nyilatkozta az ABC Newsnak Tim Mousseau, a Dél-karolinai Egyetem biológiaprofesszora.

Kapcsolódó tartalom

Elaine Ostrander, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársa és a csapat tagja az IFL Science-nek úgy fogalmazott: a vizsgálat egyik legizgalmasabb része, hogy csupán a DNS-profil segítségével képesek voltak megállapítani, hogy mely kutyák éltek közvetlenül a reaktornál, és melyek távolabb. Az eredmények hozzájárulhatnak a különleges génállományú csernobili kutyapopuláció alaposabb megismeréséhez és megóvásához. A kutatócsapat azt tervezi, hogy a jövőben egy részletesebb genetikai elemzést is elvégeznek majd.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Orrlenyomatuk alapján találja meg az eltűnt házi kedvenceket egy app
Egy dél-koreai vállalat új módszert vezetett be a házi kedvencek beazonosítására. A Petnow nevezetű applikáció segítségével, orrlenyomattal azonosíthatók a kutyák és macskák. Az alkalmazás mesterséges intelligenciával működik, az algoritmusok 95 százalékos pontossággal dolgoznak. Végső cél a kötelező mikrochip háttérbe szorítása.
Tudomány+High-tech
Nem is lehetne hálásabb megmentőinek: videón, ahogy 22 nap után kimentik a kutyát a romok alól
Huszonkét nappal a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés után élve sikerült kimenteni egy kutyát egy emeletes ház romjai alól Hatay tartományban. A török állatmentőket a kutya gazdája riasztotta, miután ugatást hallott az épület maradványai alól. A huskyt több órás munkával tudták kiásni a törmelékből, majd a helyszíni vizsgálat után állatkórházba szállították. A kutya sokat fogyott, de sérülést nem láttak rajta. Az Alex nevű kutya egy kis üregbe szorult be, de azt senki nem érti, hogyan maradhatott ennyi ideig életben látszólag élelem és víz nélkül.
Külföld
A kóbor ebekre is gondolnak az indiai kutyaétteremben
Rengeteg étkezde van az országban, azonban csak néhány gondol a kóbor kutyákra. A Doggy Dhababan e nemes feladat mellett háziállatoknak is készítenek süteményeket. Az édességek házhoz szállítását is vállalják, sőt kutyanapköziket is tartanak.  
Külföld

Ajánljuk még